EU-parlamentet vägrar granskas

Publicerad: 11 apr 2014 kl 14:33
Uppdaterad: 11 apr 2014 kl 15:24
EU-parlamentet i Bryssel. Arkivbild.
EU-parlamentet i Bryssel. Arkivbild.Bild: Philippe Teuwen

Som enda EU-institution går EU-parlamentet inte med på att granskas av antikorruptionsorganisationen Transparency International.

I somras inledde Transparency International, TI, – mest känd för att publicera ett årligt korruptionsindex för världens länder, en granskning av öppenhet och ansvarsskyldighet i tio EU-institutioner.

Alla institutioner tackade ja till TI:s förfrågan om att få intervjua dem som ser till att de interna regelverken följs förutom EU-parlamentet, den institution som anser sig vara EU:s öppnaste.

TI:s förfrågan, skickad 11 juli 2013 till EU-parlamentets mäktige generalsekreterare Klaus Welle möttes av fördröjningar, undanflykter och tystnad, skriver Carl Dolan, direktör på organisationens EU-enhet, på dess hemsida.

Det slutliga svaret från EU-parlamentets talman Martin Schulz kom den 11 februari i år, på dagen sju månader senare och var ett tydligt nej.

Carl Dolan beklagar beslutet och hoppas att det nya EU-parlamentet efter Europavalet tar ett annat beslut.

Transparency Internationals granskning av de tio EU-institutionerna väntas i slutet av april.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Amelia Andersdotter
11 apr 2014 kl 16:24

För att försvara oss då, så är det inte alla som är överens med Martin Schulz och Klaus Welles ledarskap. Särskilt kombinationen Schulz/Welle verkar leda till problem, och Schulz är överlag är en talman vars tid i toppen av parlamentets hierarki kantats av plattityder, brist på ledarskap och stundtals hyckleri.

Betänk detta: i våras skapade man hastigt 50 nya forskarposter på DG EXPO. Anställningskraven är att man har 3 års utbildning och 3 års arbetslivserfarenhet. Alltså låser man ute alla med 5 års utbildning, doktorsexamen och post-doc-erfarenhet, trots att dessa individer är lämpade för just forskarposter. Däremot ser man till att de tjänstemän som går nu när EPP-gruppen verkar minska har någonstans att ta vägen.

Information om detta beslut från byrån kom alldeles för sent för att budgetkontrollutskottet (CONT) skulle ha tid att rikta kritik mot Martin Schulz för beslutet.

Parlamentets årsrevision skjöts också upp under första aprilplenaret just för att Schulz vägrade godkänna kritik mot hans dåliga ledarskap.

Och nu driver Socialdemokraterna kampanj i EU för ett "nytt ledarskap", presumtivt symboliserat av samme herr Schulz. Å ena sidan tycker jag synd om dem, för det är säkert inte specifikt de svenska socialdemokraternas fel att det blev så här, å andra sidan blir jag också lätt ångestfylld för Schulz är inte "nytt ledarskap", han är "total brist på ledarskap", vilket alltså knappast höjer honom över Barroso.

Leif Lindau
12 apr 2014 kl 18:55

Detta är ett mycket bra skäl till att rösta maximalt EU-fientligt i det kommande valet för att sätta press på den nuvarande nomenklaturan. EU startade som en sammanslutning av ganska demokratiska stater och har nu kommit att inkludera genomkorrumperade länder som Grekland, Bulgarien och Rumänien. Dessa länder har efter EU-inträdet ej rört sig nämnvärt på TI:s lista, så verkligheten är att EU ej prioriterar och presterar på området korruptionsbekämpning. Där korruptionen går in , går som bekant demokratin ut.

Bosse
13 apr 2014 kl 2:41

Vad ska man säga - politikerföraktet växer bland svenskar.
Är det bara SD som törs utmana EU?

Erik Johansson
14 apr 2014 kl 9:11

Martin Schulz (socialists and democrats) försöker att bli EU-kommissionens nästa ordförande. Därför vill han slippa granskning. Å andra sidan visar hans försök att undgå granskning hur han skulle bete sig som EU-kommissionens ordförande. :-)

Fredrik
14 apr 2014 kl 9:45

Jag känner ett genuint hat emot EU och det växer mer och mer för varje år.
Ett elitistiskt projekt för finanseliten och narcississtiska politiker som får så höga löner och förmåner att de inte kan annat än att hylla eländet.
Nåja, i July bär det av till den fria världen långt borta från EUSSRs mörka dimma.
Givetvis kommer jag att ge min röst till det parti som kommer att arbeta för avvecklingen av EUSSR!

Karl-Göran sundvall
14 apr 2014 kl 20:10

Bedrövligt att våra främsta företrädare avvisar TI. Vad har parlamentets talman att dölja? Märkligt att parlamentariker inte förstår värdet av öppenhet. EU-maktens arrogans gynnar EU-skeptikerna.

Rogganc
16 apr 2014 kl 17:22

Ett klart korrupt beslut