Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Splittrad opinion vill förändra EU

BRYSSEL 1 april 2014 | En klar majoritet för medlemskap

Trots att två tredjedelar av européerna är kritiska till hur unionen utvecklas vill två av fem öka EU:s makt. Samtidigt som en klar majoritet vill vara kvar i EU är opinionen splittrad över hur unionen bör utvecklas.

Åtta tusen européer i nio medlemsländer, som representerar de flesta geografiska och kulturella delar i unionen, har tillfrågats om deras respektive länders framtid i EU.  

Två av fem svarade att EU:s makt bör stärkas. Hälften av dem vill dessutom att en gemensam europeisk regering – ett stort steg mot ett federalt EU –  skapas. Det visar en undersökning från opinionsinstitutet Ipsos.

Detta trots att ungefär två tredjedelar av de tillfrågade anser att EU rör sig i fel riktning. Mest missnöjda är fransmännen och italienarna där fler än tre av fyra menar att saker och ting i EU utvecklas åt fel håll.

I krisens spår anser i genomsnitt ungefär två tredjedelar att EU har en negativ inverkan på deras länders ekonomi, jobben och på den nationella regeringen och de folkvaldas förmåga att ta beslut som är bäst för landet. Samma andel menar dessutom att levnadsstandarden hade blivit bättre utan EU-medlemskap och att EU:s åtstramningspolitik under krisen haft en negativ effekt på deras respektive länders ekonomier.

Sammanlagt vill icke desto mindre fyra av fem vara kvar i unionen. En tredjedel villkorade dock detta med att EU:s makt bör minskas.  Sverige är tillsammans med Storbritannien de länder där flest vill minska EU:s makt.

– Britter säger att de föredrar att stanna i ett begränsat EU hellre än att lämna det helt och hållet. Det är också intressant att se att i vissa länder som Spanien, Italien och Frankrike är uppfattningen ännu negativare, i synnerhet inom ekonomiska frågor – men detta omsätts inte alltid i en önskan att lämna EU, sade Gideon Skinner, chefsforskare på Ipsos i en kommentar.

En femtedel av de tillfrågade vill helt lämna EU, en tiondel är nöjda som det är i dagsläget.

I sex av länderna är man dock oroligare för vilken riktning det egna landet går än hur EU utvecklas. I Sverige, Tyskland och Storbritannien är man däremot mer optimistisk med den inhemska situationen.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret