Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Elbil utanför EU-parlamentet i Bryssel. Arkivbild.

Svenska EU-parlamentariker i klimattopp

BRYSSEL 15 april 2014 | Corazza Bildt i botten

Vänster- och mittenpartier hamnar i topp när miljöorganisationen CAN rankar svenska EU-parlamentariker i hur de röstat i klimatfrågor. Moderaterna och Kristdemokraterna får sämre betyg. Men som grupp hamnar de svenska ledamöterna i topp.

Den enskilt viktigaste frågan för svenska väljare inför EU-valet är miljö och klimat. Tidigare har Naturskyddsföreningen granskat de svenska EU-parlamentarikernas insatser för miljön. Nu har den europeiska miljöorganisationen CAN rankat alla EU-parlamentariker.

Climate Action Network Europe, CAN, där bland andra Greenpeace, WWF, Naturskyddsföreningen och Svenska kyrkan är medlemmar, har sammanställt tio omröstningar i EU-parlamentet under mandatperioden 2009-2014 som har bäring på klimatpolitiken.

Ledamöterna har fått en poäng varje gång de röstat för en mer ambitiös klimat- och energipolitik och noll poäng om de röstat nej, avstått eller inte röstat alls.

I en europeisk jämförelse är de svenska ledamöterna klimatvänliga. Genomsnittet för de svenska Europaparlamentarikerna var att de ”röstat rätt” enligt undersökningen i 75 procent av fallen, jämfört med 57 procent för samtliga EU-parlamentariker.

Bland svenskarna finns det dock skillnader. De svenska miljöpartisterna Carl Schlyter och Isabella Lövin har enligt CAN röstat grönt i 100 procent av omröstningarna. Det har också Christian Engström (PP) och Marita Ulvskog (S) gjort.

Tre svenska moderater liksom kristdemokraten Alf Svensson får betyget ”bra” och bara en svensk EU-parlamentarikern får betyget ”dålig”. Det är moderaten Anna Maria Corazza Bildt, som enligt undersökningen bara röstat rätt i 40 procent av fallen.

Förra månaden gjorde svenska Naturskyddsföreningen en liknande studie, där man tittade på 37 omröstningar, bedömde miljörelevansen i tusentals inlägg i plenum, betänkanden och yttranden, samt vägde in ledamöternas egna enkätsvar och miljöexperters uppfattningar.

Naturskyddsföreningen konstaterade att sexton av tjugo svenska parlamentariker får godkänt. Undantaget var de fyra svenska moderaterna som blev underkända. Även i den undersökningen var Anna Maria Corazza Bildt jumbo.

Sett till hela EU-parlamentet finns det en tydlig höger-vänster-dimension i hur ledamöterna röstar i klimatfrågor. Den gröna gruppen och den socialdemokratiska gruppen får högst siffror. Därefter kommer den vänsterpartistiska gruppen GUE/NGL och liberala Alde. Sämre är den konservativa-kristdemokratiska EPP, därefter EU-skeptiska högergruppen ECR och allra sämst är EU-kritiska och nationalistiska EFD som bara röstar grönt i 15 procent av fallen.

Sverige ligger tillsammans med Estland och Portugal i topp. De svenska ledamöterna har i genomsnitt röstat ”mycket bra” enligt undersökningen. I botten ligger fyra länder vars ledamöter i genomsnitt röstat ”dåligt”. Det är Tjeckien, Ungern, Polen och Storbritannien.

Den metod som CAN använder gör ingen skillnad på dem som röstat nej i en omröstning och dem som inte röstat alls. Därför är resultatet något eller mycket skevt för de svenska EU-parlamentariker som bara suttit en del av mandatperioden.

Detta gäller Lena Ek (C), Kent Johansson (C), Jens Nilsson (S), Amelia Andersdotter (PP), Mikael Gustafsson (V) och Eva-Britt Svensson (V). I viss mån gäller det också Åsa Westlund (S) som varit föräldraledig under perioder.

Mer fakta

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons från EU-kommissionen
annons
Fackliga Brysselkontoret