Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Efter EU-valet – detta händer

27 maj 2014

Efter söndagens EU-val börjar förhandlingarna för att få på plats nya partigrupper i EU-parlamentet och en ny EU-kommission. Europaportalen har samlat de viktigaste datumen.

27 maj

Ordförandena i EU-parlamentets partigrupper träffas för att diskutera valresultatet och vägen framåt när det gäller kommissionsordförandevalet. Under dagen ska EU-parlamentet meddela Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy vad de kommit fram till.

De europeiska politiska familjerna har nominerat Jean-Claude Juncker, Martin Schulz, Guy Verhofstadt, Ska Keller och Alexis Tsipras till posten som kommissionsordförande.

På kvällen möts EU-ländernas stats- och regeringschefer för att diskutera valutgången.

Juni

EU-parlamentets partigrupper kommer att ta form under veckorna som kommer. För att bilda en partigrupp krävs 25 EU-parlamentariker från en fjärdedel av EU-länderna, i dagsläget från sju länder.

Det kan bildas nya partigrupper av nya antietablissemangspartier. Skulle Nationella frontens Marine Le Pen och nederländske Geert Wilders lyckas skapa en ny partigrupp på yttersta högerkanten kan det påverka de befintliga EU-skeptiska grupperna nationalistiska EFD och kanske även den konservativa gruppen ECR.

Mellan de två stora etablerade partigrupperna EPP och S&D skiljer sig ett tjugotal mandat. De båda kommer att försöka locka till sig ledamöter från andra partigrupper för att bli största grupp, och därmed hoppas bli den som får utse kommissionsordförande.

Partigrupperna måste vara klara före EU-parlamentets första plenarsession 1 juli.

26-27 juni

Stats- och regeringscheferna nominerar ordförande till EU-kommissionen på ett EU-toppmöte.

1-3 juli

Det nya EU-parlamentarikerna tar för första gången plats i kammaren och väljer EU-parlamentets talman, vice talmän och en rad höga tjänstemän i parlamentets förvaltning.

7-10 juli

Officiella möten i EU-parlamentets partigrupper.

14-17 juli

EU-parlamentarikerna godkänner eller avvisar den person som Europeiska rådet har nominerat som kommissionens ordförande. Minst hälften av Europaparlamentarikerna, 376 personer, måste godkänna honom eller henne.

Blir det nej från EU-parlamentet har Europeiska rådet en månad på sig att föreslå en ny kandidat.

När kommissionsordföranden har utsetts ska övriga kommissionärer utses. De nomineras av respektive medlemsland och kommissionsordföranden fördelar ansvarsområdena dem emellan i samråd med huvudstäderna.

September

De nominerade EU-kommissionärerna frågas ut i EU-parlamentets ansvariga utskott. EU-parlamentet kan inte välja och vraka mellan kommissionärerna utan tar ställning till hela uppsättningen. Men det har hänt tidigare att grillningarna lett till att kommissionärskandidater dragit tillbaka sin kandidatur.

Oktober

EU-parlamentet röstar om hela EU-kommissionen. Fram till dess fortsätter den nuvarande kommissionen.

 

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret