Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
En stärkt transatlantisk marknad kan vara den vitamininjektion som våra europeiska ekonomier behöver, skriver Kent Johansson (C).

Debatt: Centerpartiet: Handelsavtal med USA kan ge tillväxt och jobb

Kent Johansson (C) 5 maj 2014 | Enorma möjligheter

Ökad frihandel är välkommet och viktigt för EU-ländernas välstånd men vi får inte vara naiva. I förhandlingarna med USA måste EU stå upp för våra standarder och principer. Det skriver Kent Johansson förstanamn på Centerpartiets lista i valet till Europaparlamentet.

Öppenhet och handel med omvärlden har byggt mycket av det välstånd vi har i Sverige. Ett ökat utbyte av varor, idéer och lösningar är något vi och våra handelspartner tjänat på.

Den svenska utrikeshandeln har nästan fördubblats sedan EU-inträdet, enligt en ny forskarrapport från Ratio Näringslivets forskningsinstitut.

Det föreslagna handelsavtalet mellan EU och USA (TTIP) öppnar möjligheten för ännu mer handel och därmed tillväxt och fler jobb.

Min grundsyn är att öppenhet och handel gör oss starkare. En stärkt transatlantisk marknad kan vara den vitamininjektion som våra europeiska ekonomier behöver.

EU-kommissionens analyser pekar på att handelsavtalet kan leda till flera miljoner nya jobb i exportorienterade företag och ökande löner för både välkvalificerade och mindre kvalificerade yrken.

Det kan också leda till att vi som konsumenter får tillgång till fler och billigare varor. Sammantaget kan det här betyda ungefär 4 500 kronor mer per år i hushållskassan för varje svensk familj, enligt EU-kommissionen.

Ett handelsavtal innebär därför enorma möjligheter och det är bra att förhandlingarna har kommit igång utan en rad förbehåll och undantag. Det var den principiella linje jag och min partigrupp stödde i parlamentet - vi kan inte starta förhandlingarna med en lista på allt det vi inte vill göra.

Men självklart ska vi inte vara naiva. Jag har varit tydlig med att jag inte vill tumma på de höga standarder vi har i Sverige och EU på till exempel miljöområdet och för livsmedel.

Vi ska även fortsättningsvis i EU inte tillåta klorbadad kyckling eller liknande “fabrikproducerat" kött.

Vi måste också noga bevaka så att inte slutavtalet underminerar europeiska dataskyddsregler eller demokratiska beslutsprocesser, vilket bland annat lyfts fram i diskussionerna om investerarskydd, så kallade ISDS.

I slutändan kommer ett förslag till avtal att behöva godkännas av EU-länderna själva, Europaparlamentet och USA:s kongress.

Förhandlingarna pågår och det finns ännu inget avtal att ta ställning till. Från europeisk sida ska vi stå upp för våra standarder och principer. Men vi måste vara öppna nog att på ett konstruktivt sätt inleda förhandlingarna och inte stänga dörren innan vi sett vad som finns på andra sidan.

Kent Johansson
Europaparlamentariker (C), förstanamn på Centerpartiets lista i valet till Europaparlamentet

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret