Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Protester i Kiev. Arkivbild.

Oroligheter när ukrainarna ska rösta

BRYSSEL 23 maj 2014 | 48-årige miljardär leder

Kandidaterna till söndagens presidentval i Ukraina valspurtar på fredagen, dagen efter att tiotals människor dödats i strider i östra Ukraina.

Samma dag som EU-medborgare väljer vilka parlamentariker som ska representera dem i Bryssel går ukrainarna till valurnorna för att välja vilken man eller kvinna som ska bli nästa president – ett val som också handlar om Europa.

På torsdagen dödade proryska separatister 16 ukrainska soldater nära Volnovacha i östra delen av landet, rapporterar EUobserver. Det var den dödligaste sammandrabbningen sedan 40 människor dödades i Odessa för tre veckor sedan.

Nyhetsbyrån AFP rapporterar att minst fem personer har dött i strider nära Donetsk på fredagen.

Ukrainas president kommer få som främsta uppgift att hålla ihop landet – antingen genom att konfrontera proryska separatister militärt eller hitta en diplomatisk lösning med Moskva.

Den man som tros bli Ukrainas näste president är Petro Porosjenko. Den 48-årige miljardären och chokladmagnaten får mellan 45 och 48 procent i mätningarna. Får han minst 50 procent i valet blir det inte en andra valomgång.

På andra plats i mätningarna kommer den före detta premiärministern Julia Tymosjenko, vars stöd uppmäts till mellan 7 och 13 procent. Allt som allt ställer 21 personer upp i presidentvalet.

Porosjenko har lovat att det första han ska göra som president är att skriva under det avtal om närmare förbindelser med EU som den förre presidenten gav kalla handen och som utgjorde startskottet till oroligheterna.

Det är oklart om väljare i östra Ukraina, där stora områden kontrolleras av separatister, kommer att kunna rösta fritt. Nästan två miljoner av Ukrainas 36 miljoner väljare bor i det ryskockuperade Krim och fyra miljoner i Donetsk- och Luhanskregionerna.

Rysslands president Vladimir Putin sade på fredagen att han kommer att respektera valutgången. EU och USA hotar med ekonomiska sanktioner om Ryssland stör valet.

EU-ledarna kommer att diskutera valutgången i Ukraina på ett informellt toppmöte på tisdag.

Valet i Ukraina börjar på söndag klockan åtta lokal tid. De första preliminära resultaten väntas under måndagen.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret