Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

RFSL: Vänsterpartiet dåligt på HBTQ-frågor i EU

14 maj 2014

RFSL har undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i HBTQ-frågor, samt låtit alla toppkandidater ta ställning till HBTQ-frågor i en enkät för att undersöka i vilken grad deras hållning överensstämmer med RFSL:s.

RFSL har undersökt hur de svenska EU-parlamentarikerna har röstat i HBTQ-frågor, samt låtit alla toppkandidater ta ställning till HBTQ-frågor i en enkät för att undersöka i vilken grad deras hållning överensstämmer med RFSL:s.

Folkpartiets och Miljöpartiets EU-parlamentariker är bäst i klassen. Vänsterpartiet, som profilerat sig mycket i HBTQ-frågor, överensstämmer till bara 80 procent med RFSL. Endast Kristdemokraterna har lägre grad av samsyn. Men vänsterpartistiske EU-parlamentarikern Mikael Gustafssonn är kritisk till RFSL:s metod i granskningen eftersom den omfattar flera rapporter som EU-parlamentet tagit ställning till.

– Jag har röstat för stärkta HBTQ-rättigheter som ingått som delförslag i rapporterna, men sedan lagt ner min röst eftersom jag ansett att rapporterna i sin helhet inte varit tillräckligt bra, säger Gustafsson och tillägger att han också röstade nej till ett förslag om att öronmärka EU-pengar till ett projekt mot diskriminering på grund av sexuell läggning, eftersom han ansåg att den förslagna budgeten till projektet var för liten.

 

Mer fakta

David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
David Gustavsson
Reporter Stockholm
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret