Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Statsminister Fredrik Reinfeldt.

Juncker väntas nomineras till EU:s viktigaste jobb

BRYSSEL 27 juni 2014 | Reinfeldt: programmet viktigare än personen

Jean-Claude Juncker väntas på fredagen nomineras till EU-kommissionens ordförande, efter att nästan alla EU:s stats- och regeringschefer ställer sig bakom honom.

Storbritanniens premiärminister David Cameron tillhör undantaget. Han anser att Juncker är för federalistiskt sinnad och inte tillräckligt reforminriktad, och har krävt en omröstning om Juncker.

– Jean-Claude Juncker har varit i hjärtat av projektet att öka Bryssels makt och minska nationalstaternas under hela sitt liv, sade David Cameron på morgonen på väg in till mötet.

Det finns ingen motkandidat för toppjobbet.

På grund av omröstningen väntas de övriga toppjobben som ska tillsättas efter EU-valet – ny ordförande i Europeiska rådet, ny utrikeschef och eventuellt en ständig ordförande för eurogruppen – bestämmas först i juli. Tidigare har EU-ledarna pusslat samman paketuppgörelser som alla kan ställa sig bakom.

Statsminister Fredrik Reinfeldt, som tidigare tillhört Cameron-falangen, bekräftade att han nu kommer att rösta för luxemburgaren.

– Man måste presentera en kandidat som har möjlighet att bli vald. Juncker har stöd från Europas socialdemokrater och från EPP, den partigrupp som Moderaterna och Kristdemokraterna tillhör. Och det finns ett majoritetsstöd bland stats- och regeringscheferna, sade han på väg in till toppmötet i Bryssel.

På toppmötet diskuteras de breda penseldraget i EU-kommissionens kommande arbetsprogram. Det programmet är viktigare än vem som blir ordförande, sade statsminister Fredrik Reinfeldt.

Nederländernas Mark Rutte, som också ställt sig tvekande till nyordningen där EU-parlamentets partigrupper fått större makt över beslutsprocessen, sade att han nu stöder Juncker på grund av dennes arbetsprogram.

Programmet går i den riktning som Cameron har krävt, med ökat fokus på frihandel och konkurrenskraft i Europa, samt att begränsa EU-politiken till färre områden.

Cameron har utlovat en folkomröstning om EU-medlemskap 2017 förutsatt att hans konservativa parti vinner valet 2015.

– Vi måste säkra att vi får Storbritannien på banan igen. Vi behöver ett stark Storbritannien i EU, sade Danmarks premiärminister Helle Thorning-Schmidt, som nämns i spekulationerna kring något av EU:s övriga toppjobb.

– I alla samtal med oss säger [David Cameron] att han vill driva en ja-linje, att han vill att Storbritannien ska vara kvar. Men han vill göra det baserat på vissa reformer, sade Reinfeldt.

EU-parlamentets socialdemokratiska grupp liksom ett antal EU-ledare, särskilt Italiens Matteo Renzi, har krävt en uppluckring av EU:s budgetregler i kommissionens prioriteringar.

Men Fredrik Reinfeldt sade att reglerna redan i dag tillåter flexibilitet och att det som diskuterades inte innebar någon förändring av reglerna.

Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Sigrid Melchior
Redaktör Bryssel
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret