Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens nye ordförande Jean-Claude Juncker efter tisdagens omröstning.

Juncker klar som näste EU-kommissionschef

BRYSSEL 15 juli 2014 | Lade fram arbetsprogram

Den som ska leda EU-kommissionen under de fem kommande åren blir som väntat luxemburgaren Jean-Claude Juncker som innan tisdagens omröstning även presenterade sitt arbetsprogram för de kommande fem åren.

Det blev inte spännande in i det sista. Med röstsiffrorna 422 för, 250 emot och 47 som avstod blev det ett klart stöd för Juncker under tisdagens omröstning i EU-parlamentet. 376 ja-röster hade räckt för att bli godkänt.

– Jag vill att [EU-kommissionen] blir mer politisk, den kommer att bli mycket politisk, lovade Jean-Claude Juncker inför omröstningen där han även presenterade sin agenda över hur han tänker leda kommissionen under de kommande fem åren.

Det främsta av de tio löftena i hans ”agenda för jobb, tillväxt, rättvisa och demokratisk förändring” är en investeringsplan för att öka konkurrenskraften i EU-länderna.

Enligt planen, som Juncker lägger fram senast i februari nästa år, ska upp till motsvarande 2,7 biljoner kronor från EU-budgeten och Europeiska investeringsbanken satsas på infrastruktur, utbildning, forskning och förnybar energi.

– Den som inte tar risker, tar den största risken. Vi måste ta risker för att göra Europa konkurrenskraftigare, sade Juncker som samtidigt blinkade till den socialdemokratiska S&D-gruppen genom att understryka vikten av ett ”socialt Europa”.

– Konkurrenskraft når man inte genom nedskärningar i välfärden. Ekonomin ska tjäna människan och inte tvärtom. Jag är en entusiastisk anhängare av social marknadsekonomi, sade Juncker.

En av de kommande fem årens största frågor på EU-nivå är frihandelsavtalet med USA. Även i denna fråga försökte han tillgodose de olika grupperingarna i EU-parlamentet genom att ställa sig bakom det men under vissa villkor.

– Jag kommer inte att offra Europas säkerhet, hälsa, socialskydd och dataskydd eller vår kulturella mångfald på frihandelns altare, sade Juncker och tillade att han inte vill se det investeringsskydd som en del EU-parlamentariker och organisationer är kritiska till.

Jean-Claude Juncker vill även stärka EU:s röst i världen.

– Vi kan inte vara nöjda med hur vår gemensamma utrikespolitik fungerar för tillfället. Nästa [utrikeschef] måste vara en stark och erfaren spelare, sade Juncker som vill att dennes samarbete med övriga kommissionärer som sysslar med utrikesfrågor ska stärkas.

Han presenterade även en rad ytterligare löften för att samla ett så brett stöd som möjligt bland EU-parlamentarikerna. Bland annat vill han se striktare regler för GMO-grödor, ett obligatoriskt lobbyistregister, stärka den inre marknaden, minska regelbördan på små och medelstora företag och EU:s energiberoende.

Jean-Claude Juncker kan nu inleda arbetet med att sätta samman nästa EU-kommission som väntas tillträda i november.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret