Namnlöst EU-toppmöte skjuter upp beslut
BRYSSEL 17 juli 2014 | Favoriter faller bortAlternativen för vilka som kan få de kvarvarande toppjobben i EU blir allt färre.
Stats- och regeringscheferna misslyckades under onsdagens toppmöte i Bryssel att pekat ut vilka som ska bli näste ordförande i Europeiska rådet och EU:s utrikeschef.
– Det är lite oturligt men inte dramatiskt, inte dramatiskt alls, sade Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy som innan mötet haft i uppdrag att samråda med regeringscheferna för att ta fram lämpliga kandidater.
Dock tog man steg mot att ringa in vilka kriterierna ska vara för dessa poster. Både Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president François Hollande sade efter mötet att man enats om att utrikeschefen bör vara socialdemokrat.
Det utesluter de tidigare potentiella kandidaterna Polens Radek Sikorski och Bulgariens Kristalina Georgieva som inte tillhör den socialdemokratiska partigruppen.
Den italienska socialdemokratiska utrikesministern Federica Mogherini fick dock inte tillräckligt stöd efter att en handfull östeuropeiska länder sagt nej med motiveringen att hon skulle vara för ryssvänlig.
– Vi skulle vilja se någon som åtminstone inte är pro-Kreml, sade Litauens president Dalia Grybauskaitė innan mötet.
Den italienske premiärministern Matteo Renzi, som tryckt på för att italienskan ska få jobbet, försvarade sin kandidat med att EU:s utrikeschef inte representerar sitt land utan hela unionen i den internationella politiken.
Någon diskussion om vem som ska efterträda Europeiska rådets ordförande Herman Van Rompuy blev det inte. Men Angela Merkel menade att man kommit överens om att partitillhörighet spelar en sekundär roll i valet.
– Vi hade en stor enighet om att hitta en personlighet, oberoende av partigrupp, som har samma kompetens som Herman Van Rompuy att ena [de 28 stats- och regeringscheferna], sade Angela Merkel.
François Hollande sade dock att även rådsordföranden bör vara en socialdemokrat.
En av favoriterna till posten, Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, ger dock kalla handen.
– Jag är inte kandidat, sade Helle Thorning-Schmidt efter mötet.
Den polske premiärministern Donald Tusk, som också nämns, sade också han nej och att han hellre är kvar i Polen men utesluter enligt tidningen Gazeta Wyborcza inte att han kan ändra sig.
Stats- och regeringscheferna enades även om att man först ska utse sina kommissionärskandidater innan man kan hitta enighet om de två topposterna.
EU-kommissionen ordförande Jean-Claude Juncker, som har i uppgift att sätta samman kommissionen, har bett alla medlemsländer att skicka in fler än en kandidat, varav minst en kvinna för att öka den på förhand ojämna könsbalansen.
Den sista augusti träffas stats- och regeringscheferna åter i Bryssel för att vaska fram vilka som ska få toppjobben.
Den nuvarande kommissionens mandat sträcker sig fram till sista oktober. Om ingen ny finns på plats då fortsätter den tillsvidare.