Junckers superkommissionärer överraskar

Publicerad: 10 sep 2014 kl 14:14
Jean-Claude Juncker presenterar den nya EU-kommissionen som sedan måste få sitt godkännande av EU-parlamentet.
Jean-Claude Juncker presenterar den nya EU-kommissionen som sedan måste få sitt godkännande av EU-parlamentet.Bild: Europeiska kommissionen

Tidigare öststater dominerar i den nya EU-kommissionen. Cecilia Malmström får nytt tungt uppdrag.

Tillträdande kommissionsordförande Jean-Claude Juncker presenterade på onsdagen sitt förslag på hur nästa EU-kommission ska se ut.

– Jag har beslutat att göra vissa förändringar och skaka om saker och ting lite grann, sade Jean-Claude Juncker vid presentationen.

Den skiljer sig mot tidigare kommissioner såtillvida att sju kommissionärer, så kallade superkommissionärer, får ett utökat ansvar över övriga kommissionärer och områden.

Dessa sju koordinerar de övriga 20 kommissionärernas arbete och har rätt att stoppa förslag, något som tidigare bara ordföranden kunde göra. De får dessutom tillgång till alla EU-kommissionens generaldirektorat – kommissionens departement.

Främst av de sju är Nederländernas Frans Timmermans som får titeln förste vice ordförande.

– Han blir min högra hand, min suppleant när jag inte kan vara på plats fysiskt eller mentalt, sade Juncker

Även föredelningen av posterna mellan medlemsländer visar på en skiftning. Fyra av superkommissionärerna kommer från de nyaste medlemsländerna i det forna Östeuropa. Tillsammans med Europeiska rådets näste ordförande, polacken Donald Tusk, skjuts därmed makten från de traditionella maktländerna, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, mer österut. Inget av dessa tre länder får någon av superkommissionärsposterna.

En annan nyhet är att klimat- och energifrågor sätts samman och hamnar under den spanske kandidaten Miguel Arias Cañete. Den tidigare utvidgningsportföljen försvinner och bakas samman med grannskapspolitiken under namnet ”utvidgningsförhandlingar”.

Sveriges EU-kommissionär, Cecilia Malmström (FP), får ansvar för den tunga handelsportföljen.

– Det är en viktig post för Sverige och ett bevis för att vi ses som en tung europeisk spelare, sade Cecilia Malmström i ett uttalande.

Hennes viktigaste uppdrag under den kommande mandatperioden blir att försöka sy ihop frihandelsavtalet mellan EU och USA.

Ett av Malmströms tidigare ansvarsområden som kommissionär, migrationsfrågor, går till den grekiske kandidaten Dimitris Avramopoulos vilket kan ses som kontroversiellt mot bakgrund att landet fått allvarlig kritik för dålig behandling av asylsökande.

Frankrikes Pierre Moscovici får ansvar för ekonomiska frågor och blir den ledamot som företräder kommissionen på exempelvis rådsmöten.

Portföljen som går till den brittiske kandidaten Jonathan Hill, finansiella frågor, ses som en seger för London.

Den post som brukar kallas nitlotten i EU-sammanhang, utbildning, kultur, ungdom och medborgarskap, gick till Ungerns Tibor Navracsics. Ungern har tidigare fått tung kritik av EU-kommissionen för bland annat brister i pressfriheten, landets domstolsväsen och politisk tillsättning av höga poster.

I EU-parlamentet inleds nu förberedelserna för utfrågningarna av kommissionärskandidaterna som beräknas kunna börja om tre veckor.

 

Hela listan

 
Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Erik Johansson
11 sep 2014 kl 7:52

Pierre Moscovici föreslås bli EU-kommissionär för ekonomiska och finansiella frågor. Hans meriter (enligt Europaportalen)?
" -- Inte förrän 2017 kommer det franska budgetunderskottet att klara EU-reglerna. Det meddelade den franske finansministern Michel Sapin på onsdagen, rapporterar Les Échos. Tillväxten för i år tros bli 0,4 procent och budgetunderskottet 4,4 procent, över EU:s regler på tre procent – ett mål som Frankrike beräknas nå först 2017.

I maj i fjol gav EU-kommissionen Frankrike uppskov till 2015 för att klara underskottsmålet.
- See more at: http://www.europaportalen.se/2014/09/frankrike-missar-eus-budgetmal-igen...

Professor Pelotard
11 sep 2014 kl 16:46

Jaha, så är då vår nya regering utsedd ett par dagar innan vårt lokala val. Skönt eller hur? Demokrati är så besvärligt. Tur att vi har goda förmyndare som Barroso och Juncker att ta hand om oss.

(Ja, om det nu är någon som inte försår det så är jag ironisk.)

Jean-Claude Le Douaron
14 sep 2014 kl 11:39

Junker kommissionen: Finanssystemet vid rodret.
Närheten till finansvärlden tycks utgöra en merit för att bli medlem i Junkers kommission. Junker själv har ju varit premiärminister i ett ökänt skatteparadis, Luxemburg. Den nye kommissionären för klimat och energi, Miguel Arias Canete, har själv intressen i två oljeföretag – Petrolifera Ducor SL och Petrologis Canarias SL, som båda har sitt säte i ett skatteparadis: Kanarieöarna.
Den nye maltesiske kommissionären för miljö, havs- och fiskefrågor är en affärsman som med intressen in bank-, turism, och internetspelföretag.
Den franske politikern Pierre Moscovici har nominerats till att bli kommissionär med ansvar för ekonomiska och finansiella frågor. Han kommer bland annat att svara för att medlemsstaterna ska respektera de budgetkriterierna förenade med EU:s ”austerity-policy”. Han får också uppgiften att sjösätta den så kallade skatten på finansiella transaktionen.
Denna utnämning är ingen god nyhet för alla som önskar att finanssystemet äntligen ska underkastas någon form av demokratisk kontroll. Det är att göra bocken till trädgårdsmästare. Som fransk finansminister har Pierre Moscovici huvudsakligen ägnat sig åt att försvara bankernas intressen. Han kokade ihop en mycket urvattnad bankreform vars syfte var att underminera det rätt så blygsamma förslaget till reglering från dåvarande kommissionen. Han har också aktivt gjort sitt bästa för att torpedera det europeiska förslaget till en finansiell transaktionsskatt. Om EU parlamentet godtar honom som kommissionär, kommer han att kunna fortsätta att undergräva alla försök att reglera det finanssystem som försatt världen in den värsta krisen sedan Wall Street-kraschen 1929.
Pierre Moscovici har varit en av dessa symbolministrar av François Hollande som för att bli valda hävdade att finanssystemet skulle tyglas och att EU:s destruktiva nedskärningspolitik skulle omprövas. Väl vid makten har de vänt kappan efter vinden och därmed öppnat portarna på vid gavel för det högerextrema partiet Nationella Fronten. Som kommissionär kommer Pierre Moscovici att kunna ägna hela sin nya benägenhet för nedskärningar under den mycket ortodoxa finska vice ordföranden Jyrki Katainens auktoritet.
Moscovici hamnar i mycket gott sällskap, med Jonathan Hill med ansvar för finansiella tjänster. Hill är grundaren av ett lobbyföretag i finansfrågor, Quiller Consultants, som verkar bland andra för HSBC eller City i London.
En sådan sammansättning av kommissionen riskerar i det långa loppet inte bara att gynna dess uppdragsgivare i finanssystemet, en annan möjlig konsekvens kan mycket väl bli att de högerextrema partierna runt om i Europa stärks när allt bredare folklagren drabbas av nedskärningspolitiken.
Källor: Fransk press, Attac France, http://corporateeurope.org/