Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Cecilia Malmström blir med största sannolikhet EU:s nästa handelskommissionär. Arkivbild.

Medieuppgifter: Malmström hotade avgå för ISDS-klausul

BRYSSEL 17 oktober 2014 | ”Slaget är förlorat”

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström ska efter oenighet om ett ifrågasatt investeringsskydd i handelsavtalet med USA ha hotat att avgå.

Tillträdande EU-kommissionsordförande Jean-Claude Juncker har flera gånger öppet ifrågasatt det omdebatterade investeringsskyddet ISDS som väntas ingå i det frihandelsavtal mellan EU och USA som håller på att förhandlas fram.

Enligt den ansedda nederländska tidningen NRC Handelsblad har Juncker inofficiellt bestämt sig för att ”slaget är förlorat” om att ha kvar klausulen om man samtidigt vill ha ett avtal på plats. Junckers inflytelserike stabchef Martin Selmayr har tidigare på twitter bekräftat att Jean-Claude Juncker är emot ISDS-klausulen i avtalet med USA.

Cecilia Malmström (FP), Sveriges EU-kommissionär som snart tar över handelsfrågorna i den nya kommissionen, är dock förespråkare för investeringsskyddet. Redan under hennes utfrågning i EU-parlamentet stod det klart att det fanns meningsskiljaktigheter mellan Malmström och Juncker i frågan.

Utfrågningen kantades av en kontrovers kring hennes inställning till ISDS. I sina skriftliga svar till EU-parlamentarikerna stod det först att hon var emot klausulen. Några dagar senare fick parlamentarikerna en ny version, som Malmström menar är den korrekta, där stycket om hennes motstånd tagits bort.

NRC Handelsblad menar att Junckers stab i den första versionen lagt till ett stycket om att ISDS inte ska ingå i handelsavtalet men att Malmström tog bort det i den andra versionen. Juncker ska ha kallat Malmström till sig för att tillrättavisa henne: ”han blir kommissionens chef, inte hon”, skriver tidningen och hänvisar till anonyma källor. Malmström ska då ha hotat att avgå.

När Cecilia Malmström på fredagen fick en förfrågan om huruvida det finns en meningsskiljaktighet mellan henne och Juncker svarade hon att hon redan sagt det hon behöver säga i frågan under utfrågningen i EU-parlamentet.

– Jag har inget att tillägga, sade Cecilia Malmström.

För Europaportalen dementerade senare på fredagen Cecilia Malmströms stab tidningsuppgifterna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret