Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Européer vill ha handelsavtal med USA

BRYSSEL 21 januari 2015 | Fjellner (M): Vänstern snackar skit

Närmare tre av fem EU-bor vill ha ett handelsavtal mellan EU och USA. Det förvånar varken motståndare eller förespråkare för TTIP.

EU och USA förhandlar sedan 2013 om ett omfattande frihandelsavtal, förkortat TTIP. Mycket kritik riktas mot förhandlingarna och det finns en omfattande oro bland många EU-medborgare för hur avtalet kommer att påverka bland annat miljö- och konsumentlagar.

Men i den första opinionsundersökningen i alla EU-länder säger sig en majoritet, 58 procent, vara för ett sådant avtal. Det visar EU-kommissionens Eurobarometer som genomfördes i november i fjol. 25 procent är mot avtalet medan 17 procent inte har någon åsikt.  I bara tre länder – Tyskland, Österrike och Luxemburg – är fler mot än för avtalet.

– Det visar tydligt att vänsterns försök att påskina sig som en företrädare av någon form av allmän uppfattning i sitt motstånd till frihandel uppenbarligen är skitsnack. Man försöker klistra på allmänheten en åsikt som den inte har, säger EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M) till Europaportalen.

Han menar att sådan opinionsundersökningar ger en bättre bild av folkviljan än exempelvis resultatet från det samråd om det omdebatterade investeringsskyddet ISDS som EU-kommissionen utlyst för att ta in åsikter från privatpersoner och organisationer. Enligt EU-kommissionen är 97 procent av de inkomna svaren fördefinierade negativa svar på internet som alstrats av en handfull organisationer som är kritiska mot frihandelsavtalet.

– Man förstör samråden snarare än att man faktiskt låter dem vara uttolkare av vad allmänheten tycker och tänker. Det ger en bild som inte stämmer, säger Fjellner.

Den vänsterpartistiska EU-parlamentarikern Malin Björk är inte överraskad över att opinionsundersökningen visar att en majoritet av EU-borna är för ett frihandelsavtal med USA.

– Jag tycker inte att det är speciellt förvånande, utan vi vet att en majoritet av EU:s befolkning är för frihandel. Det är vi också, frågan är bara hur den ska struktureras och på vilka villkor, säger Malin Björk som menar att det behövs mer debatt och diskussion kring innehållet i avtalet.

– Jag tror att folk inte tycker att högerns frihandel och företagens makt till varje pris är ok. Istället för att ta den stora ideologiska debatten, om man är för eller mot frihandel, så måste vi gå in och diskutera de olika delarna, säger Malin Björk.

Varför tror du att så många är positiva till ett frihandelsavtal med USA?

– Europa är en handelskontinent, vi har alltid handlat. Fri handel är ju bra, säger Malin Björk.

EU-kommissionen hoppas att förhandlingarna mellan EU och USA ska vara klara innan årets slut.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
TCO
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret