EU-miljoner ska hjälpa tiggare hitta rätt

Publicerad: 27 feb 2015 kl 15:02
Tiggare i Stockholm. Personerna på bilden har inget med denna artikel att göra.
Tiggare i Stockholm. Personerna på bilden har inget med denna artikel att göra.Bild: Johnny Söderberg

EU miljonsatsar för att ge fattiga EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige bättre samhällsorientering.

EU och Sverige satsar sammanlagt 87 miljoner kronor för att ge tiggande EU-medborgare i Sverige samhällsinformation och förbättrade möjligheter att söka hälsa och hygien. Det blev klart i veckan sedan EU-kommissionen beviljat Sveriges ansökan där regeringen bidrar med 13 miljoner kronor.

– Vi vill humanisera närvaron för de EU-medborgare som stannar en kortare tid i Sverige genom att ha bättre samhällsorientering och bättre information om hälsofrämjande åtgärder, säger Nardin Crisbi, nationell samordnare vid svenska ESF-rådet vilka samordnar EU-stödet.

Pengar kommer från EU-fonden för bistånd till dem som har det sämst ställt (Fead). Men stödet ska inte att gå direkt till de fattiga EU-medborgarna och det ska enligt Sveriges ansökan inte finansiera personernas basbehov som mat, toaletter eller duschmöjligheter. I stället ska bidraget täcka kostnader för projektpersonal och information till de utsatta EU-medborgarna.

Målet är att nå minst 700 individer i Sverige fram till 2020. Om det uppnås blir kostnaden 125 000 kronor per hjälpsökande EU-medborgare.

Är inte det en väldigt hög kostnad för ändamålet?

– Vi kanske kommer upp till dubbla antalet hjälpsökande, säger Nardin Crisbi och förklarar att utgifterna består mycket av lönekostnader och att verksamheten är väldigt tidskrävande.

De organisationer som vill ha del av projektpengarna för att driva verksamhet kommer att kunna ansöka om det i månadsskiftet april-maj.

Europaportalen har sökt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) för en kommentar men blivit hänvisade till Martin Valfridsson, nationell samordnare för utsatta EU-medborgare som tillfälligt vistas i Sverige. Valfridsson hänvisar i sin tur till EU-kommissionen som hänvisar tillbaka till regeringen.

Anders Selnes

Anders Selnes

Chefredaktör

Kommentarer

Dragan
27 feb 2015 kl 16:19

Grattis till svenska arbetsmarknaden. 87 miljoner till nya anställningar. Bra sätt at känna pengar på utsattas bekostnad. Vi får pengar och de får information.

Eric
27 feb 2015 kl 17:11

Det är sådant här slöseri med skattemedel som både skapar grogrund för ökad främlingsfientlighet och undergräver EU:s legitimitet.

Leo Bergman
27 feb 2015 kl 18:17

Så pengarna kommer att hamna i någons ficka utan att något görs åt eu-migranternas situation? Det är minst sagt konstig lösning på dilemmat och slöseri med så många miljoner som kunde annars göra stor nytta i rätta händer. Det absolut märkligaste är dock att socialförsäkringsministern Annika Strandhäll håller sig undan för svar.

Otto Sneider
27 feb 2015 kl 20:22

Använd pengarna istället till att ge de svenska pensionärerna en bättre vardag. EU skulle bli så bra ,men tycks bara kosta förfärligt mycket pengar.

Näthatare
28 feb 2015 kl 20:21

EU-miljoner ska hjälpa tiggare hitta HEM för att kunna leva hemma, ska det väl ändå vara?
EU satsar med andra ord pengar på ökad byråkrati och för ökad människohandel.

Lennart Johansson
1 mar 2015 kl 7:23

Vi har SVENSKA cancersjuka BARN som DÖR i resursbrist samtidigt som regeringen lägger 13 MILJONER på 700 stycken EU tiggare för att "guida" dom i det Svenska samhället.

FB
1 mar 2015 kl 13:35

Detta kommer ju bara att befästa tiggarna här istället för att få dem att återvända dit de hör hemma. Groteskt av EU och den illegetima svenska regeringen!

Anders Lindqvist
1 mar 2015 kl 16:44

Jag kan fixa det mycket billigare, ni har min email när ni känner för att få reda på hur man faktiskt kan få duschar för den här summan...

daniel
2 mar 2015 kl 13:00

Om vi räknar med att det finns 2000 tiggare i Sverige idag. Då blir det 40000 per tiggare och år. Vilket borde vara mer än man får ihop på att tigga och mer än väl räcka för att få dom att åka hem och kunna leva ett drägligt liv. Win-win

BASINKOMST NU!

Calle
17 mar 2015 kl 14:26

För 87 milj skulle man kunna utbilda ca 200 läkare i Rumäninen under 5 år. Man lever som student gott på mellan 500-700 euro per månad. Studieavgiften för läkar studier är 7000 euro per år.
Hur många jurister man kunde utbilda blir nog ytterligare några, som då kanske kunde upplysa Rumänska staten om dess skyldigheter.

Bo Olsson
22 apr 2015 kl 13:33

Finns det studieförbund eller andra ideella organisationer som planerar att söka pengar och arrangera utbildning?