Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

SCB: Svenska EU-valet blev mer ojämlikt

STOCKHOLM 30 mars 2015

Deltagandet i EU-valet 2014 ökade mer bland välutbildade än lågutbildade.

För tio år sedan var valdeltagandet i EU-valet på det hittills lägsta i Sverige med knappt 38 procent av väljarna. Därefter har det ökat i två val i rad till drygt 51 procent förra året. Ett ökat valdeltagandet syns även i riksdagsvalen under samma period.

– Normalt brukar valdeltagandet bli mer jämlikt när det ökar. Men i Europaparlamentsvalet är det i flera avseenden inte mer jämlikt än vad det var 2009. Valdeltagandet har ökat mer bland de välutbildade jämfört med lågutbildade, säger Richard Öhrvall på Statistiska centralbyrå SCB, till Europaportalen. På måndagen presenterade SCB sitt resultat från 2014 års stora valdeltagandeundersökning om EU-valet och riksdags- landsting och kommunalval.

Lägst valdeltagande 2014 fördelat på utbildningsnivå hade gruppen med endast grundskoleutbildning, knappt 38 procent. Det ska jämföras med gruppen väljare med högskoleutbildning som hade ett valdeltagande på knappt 71 procent.

– I nästan alla grupper finns det personer som inte röstar. Men det är i högre grad personer med låg utbildning, resurssvagare, utrikes födda än vad är i den röstberättigande befolkningen, säger Richard Öhrvall.

Trots valdeltagandet har ökat i Europaparlamentsvalet är det mycket stor skillnad i valdeltagandet mellan EU-val och riksdagsval.

– Den rimliga förklaringen är att man inte tycker att det är lika viktigt att rösta i EU-valet. Det har förmodligen att göra med, som vi vet från annan forskning, att tydliga konfliktlinjer och tydliga alternativ tenderar att öka valdeltagandet.

Är Europaparlamentet ett tråkigare parlament för väljarna?

– Framförallt är det mer komplicerat. Det har andra partigrupper och det är inte samma rapportering och information. Kunskapen kring Europaparlamentet är lägre än när det gäller riksdagen, säger Richard Öhrvall.

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret