Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Alexis Tsipras. Arkivbild.

Läsartext: Tsipras förnedras av EU-eliten

Hugo (Gösta) Torstensson 19 mars 2015

Toppmötet kan inte längre blunda för Grekland – EU:s akutaste problem. Det skriver Hugo (Gösta) Torstensson.

Energi, utrikespolitik och ekonomin kommer att vara på EU-ledarnas dagordning under torsdagens och fredagens toppmöte. Grekland kommer att vara ”elefanten i rummet”.

På torsdagkvällen ska den grekiske premiärministern Alexis Tsipras träffa tyska förbundskanslern Angela Merkel, franska presidenten François Hollande, ordföranden i Europeiska rådet Donald Tusk, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Europeiska centralbankens chef Mario Draghi. Dessutom kommer eurogruppens ordförande Jeroen Dijsselbloem att delta även om hans rang i EU-hierarkin ännu inte är helt fastställd.

Tsipras har begärt ett sådant möte med EU-nomeklaturan under en tid, för att söka få till en överenskommelse om lindrande av Greklands skuldåtaganden.

– Valda representanter ska förhandla med valda representanter och teknokrater ta hand om teknokrater, sade han till det grekiska parlamentet i onsdags. 

Tsipras betraktas i EU-kretsen som någon som katten släpat in och de övriga EU-ledarna förnedrade honom genom att vägra sätta upp Grekland på toppmötets dagordning, trots att Grekland i dag är EU:s akutaste problem.

Den officiella förklaringen var att grekerna först måste ha genomfört eurogruppens överenskommelse om så kallade reformer, det vill säga fortsatta åtstramningar, massavskedanden, lönesänkningar och fortsatt social nedrustning trots att tre miljoner greker i dag saknar sjukförsäkring och tillgång till mediciner.

Merkel är “villig att sträcka sig långt för att hitta en kompromiss”, enligt en medarbetare, citerad av nyhetsbyrån Bloombergs. Men förbundskanslern kommer att säga till Tsipras att hon förväntar sig att Grekland följer reglerna, förklarade medarbetaren med ett förnöjt ansiktsuttryck.

EU-kommissionens maktfullkomlige ordförande Jean-Claude Juncker sade i en intervju med den spanska tidningen El País nyligen att politiska vänsterpartier som grekiska Syriza och spanska Podemos ”inte är förenligt med de europeiska reglerna”.

EU-eliten vill tvinga den grekiska regeringen på knä, men jag tror att de kommer att misslyckas och att Grekland senast under EU:s midsommarmöte kommer alternativt att kastas ut eller lämna frivilligt.

Hugo (Gösta) Torstensson

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret