Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Greklands premiärminister Alexis Tsipras. Arkivbild.

Skuldsatt Grekland ifrågasätter EU:s livsduglighet

BRYSSEL 2 april 2015 | Vill slå mot skattefusk

Greklands tredje försök att övertyga euroländerna om nya krislånspengar får ett ljummet mottagande.

Den grekiska regeringen skickade på onsdagseftermiddagen in en ny lista över vilka reformer landet ska genomföra för att få en välbehövlig krislånsutbetalning på motsvarande 67 miljarder euro.

I den 26-sidiga texten skruvar vänsterregeringen upp tonen och säger att unionens livsduglighet är i fara.

”Livskraften i [EU] och i synnerhet den gemensamma valutan ifrågasätts nu i tanken hos många grekiska medborgare så väl som hos många av våra europeiska partner”, heter det i texten som Financial Times tagit del av.

Det är den tredje lista i ordningen efter att långivarna och övriga euroländer dömt ut tidigare reformförslag som  ”önsketänkande” och ”inte trovärdiga”.

Förslagen i den nya listan går främst ut på att slå till mot skattefusk och skattesmitning och ska enligt regeringens beräkningar öka statskassan med mellan motsvarande 43 och 57 miljarder kronor. Reformlistan innehåller dock inte två av långivarnas viktigaste krav: ytterligare avreglering av arbetsmarknaden och omfattande sänkningar av pensioner.

Den nya listan diskuterades på onsdagen av euroländernas biträdande finansministrar. Men mottagandet var ljummet.

– ”[Listan] är mycket långt från att utgöra en grund [till en överenskommelse], sade en tjänsteman från ett euroland som närvarade vid mötet till Wall Street Journal.

– Jag ser ingen möjlighet till överenskommelse innan Riga, sade en annan tjänsteman till Financial Times och syftade på nästa schemalagda eurogruppsmöte 24 april i den lettiska huvudstaden.

Eurogruppen, som utgörs av euroländernas finansministrar, är den institution som tar det slutliga politiska beslutet om huruvida Grekland ska få delutbetalningen av det krislån som landet beviljades 2012.

När Grekland och övriga euroländer 20 februari enades om en förlängning av krislånet slog de fast att ett beslut om utbetalningen av dellånet ska ske före april månads utgång.

Den 12 maj tar den grekiska statens pengar helt slut enligt Süddeutsche Zeitung som hänvisar till en företrädare för den grekiska regeringen. Staten är i skriande behov av nya pengar för att betala bland annat löner, pension och gamla lån.

Den grekiske inrikesministern Nikos Voutsis hotade i en intervju med tyska Der Spiegel på onsdagen att inte betala tillbaka det lån till Internationella valutafonden, IMF som löper ut 9 april.

– Om inga pengar flyter in 9 april kommer vi i första hand betala ut löner och pensioner  och därefter ber vi våra utländska partner om förståelse för att vi inte kommer betala de 450 miljoner eurona till IMF i tid, sade Nikos Voutsis.

En grekisk regeringstalesperson förnekade dock senare på onsdagen att regeringen planerar att skjuta upp återbetalningen.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret