Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble. Arkivbild.

Tysklands finansminister vill se grekisk folkomröstning

BRYSSEL 12 maj 2015 | Snigelfart mot eurodeal

Wolfgang Schäuble tycker att grekerna borde folkomrösta om nästa krisprogram. Samtidigt rör sig Grekland och långivarna i snigelfart mot en överenskommelse.

Måndagens eurogruppsmöte i Bryssel var mindre hetsigt än vanligt mellan Greklands finansminister Yanis Varoufakis och hans kollegor från de övriga euroländerna. Sedan februari bråkar de om villkoren som Grekland måste gå med på för att få en krislåneutbetalning på motsvarande 67 miljarder kronor.

”Vi välkomnar framstegen som hittills har gjorts [men] mer tid och kraft behövs för att överbrygga klyftan i de återstående olösta frågorna”, heter det i det gemensamma uttalandet efter mötet.

Klart blev att Grekland betalar tillbaka ett lån till Internationella valutafonden, IMF, på motsvarande sju miljarder kronor – en dag innan det förfaller i morgon onsdag. Var pengarna kommer från är oklart men regeringen har tidigare tvingat lokala myndigheter och kommuner att skicka in pengar.

Men enligt finansminister Varoufakis får den grekiska staten slut på pengar ”inom några veckor”.

– Likviditetsfrågan är hemskt brådskande. Det är allmänt känt, låt oss inte gå som katten kring het gröt, sade Varoufakis.

I juni ska ett IMF-lån på motsvarande 14 miljarder kronor betalas tillbaka och under juli och augusti motsvarande 28 miljarder kronor till Europeiska centralbanken. Det nuvarande krislåneprogrammet löper ut i juni och innan dess vill euroländerna ha en överenskommelse.

Greklands vänsterregering har tidigare fört fram idén om att hålla en folkomröstning om och när man enats om villkoren – en idé som även den tyske finansministern Wolfgang Schäuble nu ställer sig bakom.

– Det vore kanske till och med en riktig åtgärd att låta det grekiska folket avgöra om det är berett att acceptera det som är nödvändigt eller om det vill ha något annat, sade Schäuble.

2011 föreslog den dåvarande grekiske premiärministern Giorgos Papandreou en folkomröstning med stötte då på så hårt motstånd av övriga euroländer att han till slut tvingades avgå.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret