Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Statsminister Lars Løkke Rasmussen. Arkivbild.

Danmark sänker flyktingbidrag

BRYSSEL 2 juli 2015 | Fler förslag att vänta

För att få färre flyktingar att söka asyl i Danmark halverar den nya regeringen i vissa fall bidragen.

Tillsammans med övriga borgerliga partier har liberalkonservativa regeringspartiet Venstre enats om en ny asylöverenskommelse som ”ska strama upp villkoren för utlänningar markant”.

– Resultatet blir förhoppningsvis att det kommer färre asylsökande till Danmark. Det är vårt mycket tydliga mål, sade utlännings- och integrationsminister Inger Støjberg, rapporterar Danmarks Radio.

Förutom att bidragen minskas ska de asylsökande som behärskar danska få en månatlig bonus på 1 500 danska kronor.

Danska Röda Korsets generalsekretare Anders Ladekarl menar dock att det inte finns några belägg för att minskade bidrag leder till minskad invandring.

– Det har kommit ett utspel baserat på något som vi inte vet något om. Nämligen att lägre bidrag betyder färre asylsökande. Det finns det ingen dokumentation för. Vi vet det helt enkelt inte. Det vi däremot vet är att det kommer mer fattigdom av det, sade Ladekarl till Politiken.

– Detta avtal kan få motsatt effekt på integrationen. [Utlänningar] bli isolerade och deras barn med, sade Anders Ladekarl.

Lagen omfattar bara nytillkomna flyktingar och personer som varit utanför landet under sju av de senaste åtta åren. Men den ska i framtiden även gälla personer som redan finns i Danmark men inte uppfyller kraven för att stanna kvar.

Regeringen räknar med att spara 400 miljoner danska kronor på lång sikt.

Förslaget väntas få godkänt i folketinget på fredag, de nya reglerna ska börja gälla i september. Regeringen meddelar även att det kommer flera förslag som ska ”få utlänningsområdet under kontroll igen”.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret