Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Tillsammans med fem medarbetare tog den tidigare grekiske finansministern Yanis Varoufakis fram planen. Arkivbild.

Grexitplan väcker kritik i Grekland

BRYSSEL 27 juli 2015 | Myndigheter skulle hackas

Förre finansministern Yanis Varoufakis fick i uppdrag att förbereda plan B.

Innan vänsterpartiet Syriza kom till makten i början av året gav blivande premiärminister Alexis Tsipras blivande finansminister Yanis Varoufakis i uppdrag att utreda möjligheterna att lämna eurosamarbetet, rapporterar Kathimerini.

Planen som Varoufakis och en handfull medarbetare kläckte innebar bland annat att hacka in sig i grekiska myndigheter för att komma åt skattebetalaruppgifter och etablera ett parallellt banksystem i det fall Europeiska centralbanken, ECB, skulle strypa sina krislån som håller det grekiska banksystemet flytande.

– [Det parallella systemet] skulle ha varit i euro men på en given signal skulle det kunna konverteras till en ny drakma, sade Yanis Varoufakis under ett inspelat samtal med bland annat den tidigare brittiske finansministern Norman Lamont.

Han menade att hackningen vore nödvändig eftersom långivarna, EU-kommissionen, ECB och Internationella valutafonden, tagit över kontrollen över delar av finansministeriet.

För brittiska tidningen The Daily Telegraph bekräftade Varoufakis på söndagen uppgifterna.

Det är dock oklart hur allvarliga planerna var. Premiärminister Tsipras satte stopp för Varoufakis att gå vidare med planerandet. Biträdande finansminister Dimitris Mardas dementerade att regeringen ens diskuterat saken.

– Jag har upprepade gånger sagt att sådana diskussioner aldrig ägt rum på politisk nivå i regeringen, sade Mardas till Skai-TV.

Den nu avgångne energiministern Panagiotis Lafazanis, som leder Syrizas vänsterfalang, sade på söndagen till grekiska RealNews att han uppmanat regeringen att tappa Greklands centralbank på dess valutareserv för att kunna betala ut pensioner och löner till statsanställd om landet lämnade euron.

Från oppositionen är kritiken hård.

”Avslöjandena ställer stora politiska, ekonomiska moraliska frågor för regeringen och måste utredas grundligt”, heter det i ett gemensamt uttalande från oppositionella Ny Demokrati, Pasok och To Potami.

I veckan inleds förhandlingarna om ett nytt krislån till Grekland.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret