Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Donald Tusk. Arkivbild.

Tusk varnar för europeisk radikalisering

BRYSSEL 17 juli 2015 | ”Alltid samma spel inför de största tragedierna”

Europeiska rådets ordförande oroas för att Greklandskrisen kan få ödesdigra politiska konsekvenser.

Vårens och sommarens utdragna förhandlingar mellan Grekland och långivarna med ett allt högre tonläge får Europeiska rådets ordförande Donald Tusk att oroas för framtiden.

– Från historien vet vi mycket väl att vi inte kan ignorerar värden och känslor som värdighet, förödmjukelse och tillit, i synnerhet när det gäller tysk historia. Diskussionen om värdighet och förödmjukelse kan kalla tillbaka den farligaste tiden i Europa. Det har alltid varit en inledning till strid i vår historia, sade Donald Tusk i en intervju med flera europeiska tidningar på fredagen.

Tusk, tidigare polsk premiärminister och som nu leder EU-toppmötena och representerar medlemsländernas stats- och regeringschefer, ser att den extrema vänstern och högern gör gemensam sak. Han pekar bland annat på reaktionerna i en debatt i EU-parlamentet i förra veckan där den grekiske premiärministern Alexis Tsipras deltog.

– Det har alltid varit samma spel inför de största tragedierna i vår europeiska historia. Denna taktiska allians mellan radikala krafter från alla sidor. I dag kan vi med säkerhet se samma politiska fenomen.

Han menar att eurosamarbetet nu är betydligt bättre rustat för ekonomiska chocker än för fem år sedan. Istället ser han andra faror.

– Jag är verkligen rädd för de ideologiska och politiska smittoeffekterna, inte de finansiella smittoeffekterna från denna grekiska kris, sade Tusk som vädrar en utspridd otålighet.

– När otålighet inte längre är en personlig utan en samhällelig känsla är det början på revolutioner, sade Tusk och drog paralleller till situationen i världen 1968.

Det var Donald Tusk som ledde helgens eurotoppmöte där euroländerna ett 17 timmars förhandlingar enades om att inleda förhandlingar om ett nytt krislån till Grekland och avvärjde, åtminstone tillfälligt, att landet måste lämna valutasamarbetet – ett alternativ som låg på bordet.

Att de två huvudspelarna, Tysklands Angela Merkel och Greklands Alexis Tsipras, till slut enades menar många var Tusks förtjänst. Han menar att ingen av parterna tjänade mer på utfallet än någon annan.

– Det liknade oavgjort. Det betyder inga vinnare eller förlorare. Det betyder också att det finns en tydlig brist på entusiasm. Ingen är nöjd.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret