Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

Höjda löner ska minska korruption i Rumänien

STOCKHOLM 27 augusti 2015

Rumäniens läkare och sjuksköterskor får 25 procent lönelyft för att det bland annat ska motverka den omfattande förekomsten av mutor. Men kritiker tror inte att höjningen räcker för att bli av med den ingrodda korruptionen.

nför hot om sjukhusstrejk beslutade den s-ledda rumänska regeringen på onsdagen att höja lönerna för läkare och sjuksköterskor, bland de lägsta i EU, från första oktober med 25 procent.  Strejken utlystes efter att högsta domstolen beslutat att de sjukhusanställda inte får ta emot patientmutor eftersom de är offentligt anställda.

– Om det vore möjligt, skulle jag ha höjt [lönerna] med 100, 200, 300 procent, av hela mitt hjärta, eftersom det är korrekt, sade premiärminister Victor Ponta, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Gåvor till sjukhuspersonal och andra offentliganställda i form av mat, alkoholhaltiga drycker eller pengar är ett arv från kommunisttiden som fortfarande plågar den kraftigt underfinansierade sjukvården, inte bara i Rumänien utan även i andra forna öststater som Bulgarien och Litauen.

Enligt EU-kommissionen varierar värdet på en genomsnittlig muta per behandling i dessa länder mellan 44 och 80 euro motsvarande 400 till knappt 800 kronor. Trots höjningen kommer förväntningarna på gåvor från patienterna att kvarstå tror analytiker.

– Vi kommer inte att se ett slut på informella gåvor, inte med en 25-procentig höjning, sade Cristian Parvulescu, dekanus vid National School of Political Studies och offentlig förvaltning, till AP.

För en nyutexaminerad läkare ligger ingångslönen efter höjningen på cirka 4 700 kronor och en äldre och erfaren läkare väntas tjäna drygt 16 500 kronor i månaden.

Inför onsdagens regeringssammanträde hade premiärministern lagt ett förslag för att legalisera systemet med gåvor till sjukhusanställda. Om mutorna tas upp till beskattning och endast ges efter behandling kan de bli legala igen, är resonemanget, rapporterar Politico. Men till Europaportalen säger en diplomat i huvudstaden Bukarest att förslaget har dragits tillbaka efter kritik: Det återstår att se om det i någon form kommer tillbaka.

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret