Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Vänsterledaren Alexis Tsipras och konservativa Ny Demokratis Vangelis Meimarakis. Arkivbild.

Dött lopp inför grekiskt nyval

BRYSSEL 18 september 2015 | Viktigt att blir störst

Vänsterpartiet Syriza och konservativa Ny Demokrati gör upp om att leda landet.

Läget i fem opinionsundersökningar publicerade i går torsdag och i dag pekar på att söndagens grekiska nyval blir en rysare. I två av dem hade vänsterpartistiska Syriza ledningen, i två konservativa Ny Demokrati och i en var det dött lopp, rapporterar Kathimerini. Partierna får vardera stöd av runt 30 procent av de tillfrågade.

Att bli största parti är viktigt eftersom det belönas med ytterligare 50 platser i det 300 ledamöter starka grekiska parlamentet.

Inget av partierna ligger dock i närheten av de 38 procent av rösterna som väntas krävas för att nå egen majoritet. Runt var tionde tillfrågad är fortfarande osäker på hur de ska rösta på söndag.

Syrizas ledare, förre premiärministern Alexis Tsipras, vill åter samarbete med åtstramningskritiska nationalistpartiet Oberoende greker som i de flesta opinionsundersökningar dock inte ser ut att klara spärren på tre procent. Men Tsipras har även sträckt ut handen till socialdemokratiska Pasok och liberala To Potami.

Förra regeringspartiet Ny Demokratis ledare Vangelis Meimarakis är öppen för samarbete med alla partier, även Syriza, i en bred koalitionsregering vilket Tsipras avvisat.

Nästa grekiska regering får den otacksamma uppgiften att genomföra de reformer om landet tvingades åta sig för att få det senaste krislånet från ESM. Båda partiledarna har lovat att hålla sig till överenskommelsen med långivarna.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret