Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker under onsdagens tal.

Vädjande och påstridig Juncker: Vi måste agera nu

BRYSSEL 9 september 2015 | ”EU i dåligt tillstånd”

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker vädjar till medlemsländerna att visa större solidaritet med flyktingar.

– EU befinner sig inte i ett bra tillstånd. Vi måste agera nu, sade Jean-Claude Juncker på onsdagen under sitt första linjetal som EU-kommissionens ordförande.

Den största delen av talet som Juncker gav i EU-parlamentet i Strasbourg ägnades åt flyktingkrisen.

Debatten om hur flyktingströmmarna mot Europa ska hanteras har varit mycket infekterad med en splittring mellan öst och väst. Juncker uppmanade ländernas ledare att sluta peka fingrar mot varandra men läxade samtidigt upp dem som hittills vägrat ta emot flyktingar.

– Har vi verkligen glömt att 60 miljoner personer var flyktingar i Europa efter andra världskrigets förstörelse? Europa har sannerligen underpresterat i gemensam solidaritet för de flyktingar som kommit till vårt territorium.

Kritik riktades även mot länder som Slovakien som inte vill ta emot muslimska flyktingar.

 – Europa har tidigare gjort misstaget att skilja på judar, kristna och muslimer, sade Juncker som tidvis höll ett mycket engagerat tal.

Juncker föreslår att 120 000 flyktingar ska fördelas mellan medlemsländerna och att detta ska vara obligatoriskt. När kommissionen i våras i ett pilotprojekt föreslog att medlemsländerna skulle dela på 40 000 flyktingar mötte den på starkt motstånd och förslaget vattnades ut till att bara vara frivilligt.

– Detta måste göras på ett tvingande sätt. Jag hoppas att alla är med denna gång, sade Juncker som jämförde med Turkiets, Jordaniens och Libanons insatser som tillsammans tagit emot fyra miljoner syriska flyktingar.

Han vill även se över möjligheterna för laglig migration. EU:s gränsskydd ska dessutom stärkas och unionens utrikespolitiks ska intensifieras.

– Jag vill se en europeisk diplomatisk offensiv för att ta itu med kriserna i Syrien och Libyen, sade Juncker som även vill sätta upp en krisfond på 1,8 miljarder euro, motsvarande 17 miljarder kronor, för bistånd till kriszoner i bland annat Afrika.

– Jag förväntar mig att alla medlemsländer bidrar [till fonden]. Det är onormalt att medlemsländerna minskar sina bistånd.

Jean-Claude Juncker föreslår även en gemensam lista över ”säkra ursprungsländer” som omfattar EU:s kandidatländer. Listan ska göra att det blir lättare att hantera asylansökningar från dessa länder.

Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley välkomnade talet.

”Äntligen börjar en verklig migrationspolitik formas i EU som sätter uppdraget att rädda liv i centrum och som river EU:s murar”, twittrade Fredrick Federley.

Miljöpartiets Bodil Valero instämmer.

– Det var mycket bra att Juncker också underströk vikten av legala vägar in i Europa. Vi måste se till att människor inte fortsätter att dö på vägen undan krig och förstörelse, sade Valero i ett uttalande.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret