Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Facebooks dotterbolag på Irland överför EU-medborgares kontouppgifter till servrar i USA. Arkivbild.

EU-domstolen sågar USA:s dataskydd: Inte tillräckligt säkert

BRYSSEL 6 oktober 2015 | Upp till nationella myndigheter att avgöra

EU-domstolen ogiltigförklarar unionens dataöverföringsavtal med USA. Istället blir det upp till de nationella tillsynsmyndigheterna att avgöra huruvida länder utanför unionen har ett tillräckligt bra dataskydd.

EU-medborgares datauppgifter får enligt EU-regler överföras av företag som Facebook och Google till länder utanför unionen om kommissionen finner att det landet har en adekvat skyddsnivå. I och med ett kommissionsbeslut från 2000 fastställdes att USA uppfyller kraven, inom det så kallade Safe Harbour-avtalet.

Men EU-domstolen slår i en dom på tisdagen fast att kommissionen inte klarat av sitt uppdrag att granska huruvida skyddsnivån för de grundläggande rättigheterna i USA är likvärdiga med dem i EU.

”Det amerikanska safe harbor-systemet möjliggör således ingrepp från de amerikanska myndigheternas sida i enskilda personers grundläggande rättigheter”, heter det i domen där avtalet ogiltigförklas.

Bakgrunden till domen rör en österrikisk medborgare som vid den irländska dataskyddsmyndigheten klagade över överföring av uppgifter från hans Facebookkonto till servrar i USA. Han ansåg, tack vare Snowdenavslöjandena, att överföring av EU-medborgares data till USA inte ger något verkligt skydd av dem.

Österrikaren fick dock avslag med motiveringen att Safe Harbour-avtalet tillåter överförandet av uppgifterna men tog frågan till högsta domstolen som därefter rådfrågade EU-domstolen i Luxemburg om ett kommissionsbeslut hindrar en nationell dataskyddsmyndighet att pröva en anmälan.

Domstolen ger i domen medlemsländernas tillsynsmyndigheter rätt att göra en egen oberoende bedömning av datasäkerheten i länder utanför unionen.

Den socialdemokratiska partigruppen S&D i EU-parlamentet välkomnar domen.

– Vi har alltid ansett att [Safe Harbour-avtalet] inte klarar att skydda persondata, lämnar allmänheten utan ett effektivt rättsligt skydd och misslyckas med att skydd mot amerikaska underrättelsetjänsters urskillningslösa dataövervakning, sade den tyska socialdemokraten Birgit Sippel i ett uttalande.

Tisdagens dom kan komma att påverka tusentals företag som för över personuppgifter mellan EU-länderna och USA.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret