Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk och Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan. Arkivbild.

Flyktingfrågan: EU kohandlar med Turkiet

BRYSSEL 5 oktober 2015 | “Vi måste få ned flyktingflödet”

EU-pengar ska få Turkiet att stoppa smugglare och bygga flyktingläger. – Vi måste få ned flyktingflödet, säger högt uppsatt EU-tjänsteman.

EU-kommissionen och den turkiska regeringen ska under den gångna veckan ha förhandlat om en ny plan för att stoppa flyktingströmmarna till Europa, rapporterar tyska Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Enligt tidningen går planen ut på att grekiska och turkiska båtar ska patrullera Egeiska havet och stoppa flyktingsmugglare och skicka tillbaka flyktingar till Turkiet. I Turkiet ska dessutom sex flyktingläger sättas upp som tillsammans kan husera runt två miljoner personer. Tysklands och Frankrikes ledare, Angela Merkel och François Hollande är införstådda med planen som, om den får gehör, ska presenteras på EU-toppmötet i nästa vecka.

I utbyte ska EU-länderna bidra med pengar och ta emot en halv miljon flyktingar från Turkiet. Även ett påskyndande av förhandlingarna om visumfrihet för turkiska medborgare i EU kan bli aktuellt.

Frågan kommer diskuteras när Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i dag måndag besöker Bryssel och där han träffar ledarna för de tre EU-institutionerna kommissionen, parlamentet och rådet.

Den allt mer auktoritära ledningen i Ankara har under den senaste tiden utgjort ett bekymmer i Bryssel. Men den akuta situationen ändrar om förutsättningarna.

– Vi omfamnar en regering vi inte alls gillar. Vi måste få ned flyktingflödet. Det har blivit realpolitik, vi åsidosätter vår oro för [turkisk] inrikespolitik, sade en högt uppsatt EU-tjänsteman, rapporterar Financial Times.

Bland annat väntas publiceringen av EU:s årliga rapport om medlemskapsförhandlingarna med Turkiet skjutas upp till efter EU-toppmötet.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret