Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager granskar även andra misstänkt olagliga skatteupplägg.

Medlemsländer och storföretag prickas för konkurrensfusk

BRYSSEL 21 oktober 2015 | Fler fall att vänta

Fiat och Starbucks måste betala tillbaka mångmiljonbelopp till Nederländerna och Luxemburg efter att ha ingått olagliga skatteavtal.

I ett beslut på onsdagen menar EU-kommissionen att Fiat och Starbucks tillsammans med nederländska och luxemburgska myndigheter tecknat olagliga skatteavtal.

– Skatteavtalen har på ett konstgjort sätt minskat skattebördan för båda företagen. Detta är olagligt enligt EU:s regler om statsstöd. Besluten sänder en tydlig signal. Nationella skatteverk får inte ge något företag, stort som litet, en orättvis konkurrensfördel jämfört med andra, sade EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

De båda företagen måste betala tillbaka vardera mellan 20 och 30 miljoner euro, motsvarande 185 till 280 miljoner kronor, i skatt till Nederländerna och Luxemburg.

Vestager varnade samtidigt för att fler beslut kommer gällande skatteavtal och brott mot EU:s konkurrensregler. Bland annat utreds Apple på Irland och Amazon i Luxemburg av kommissionen.

Luxemburgs regering meddelade på onsdagen att man inte ”delar kommissionens slutsatser”.

”Luxemburg kommer i detalj att granska kommissionens beslut såväl som dess motivering”, heter det i ett uttalande från regeringen.

Den nederländska regeringen är överraskad av dagens beslut.

”Regeringen är förvånad över EU-kommissionens beslut att Starbucks skulle ha fått statsstöd”, heter det i ett uttalande på den nederländska regeringens hemsida.

Även i Nederländerna ska beslutet ”studeras noggrant”.

De nederländska och luxemburgska skatteverken har enligt Vestager två månader på sig att kalkylera exakt hur mycket skatt de två företag ska betala tillbaka.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret