Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Utrikesminister Margit Wallström (S) vid en tyst minut på EU:s utrikesministermöte i Bryssel 16 november.

Efter terrordåden i Paris - EU söker politiskt svar

STOCKHOLM 16 november 2015

EU-ländernas inrikesministrar inkallas till Bryssel på fredag för att ge en snabb politisk respons.

Terrrordåden i Paris som utfördes av terrorister från IS på fredagskvällen har hittills kostat 129 människor livet men därutöver anses 90 personer mycket svårt skadade så dödstalen kan stiga.  

I ett gemensamt uttalande på söndagen mellan EU-kommissionen, ministerrådet och den franska regeringen heter det att ”De barbariska angreppen den 13 november 2015 är en attack mot Europa som helhet.” och att ”Europa förblir enat i solidaritet mot våld och hat.”

I dag domineras EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel av terrordåden i Paris och Syrienkonflikten. Klockan 12 hölls en tyst minut runt om i EU för att hedra offren.

Från Polens tillträdande nationalistiska högerregering kommer signaler från EU-ministern Konrad Szymanski att landet på grund av terrorattentaten i Paris inte vill acceptera den flyktingkvot som EU-länderna beslutade om i  september med mindre än att man först får vissa garantier.  "Vi kommer att ta emot flyktingar bara om vi har säkerhetsgarantier. Detta är en grundförutsättning, sade han.

Kopplingen mellan flyktingar och möjlig terrorism avvisades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på lördagen.

– De som låg bakom attackerna i Paris kan inte jämföras med de som söker asyl. De som organiserade och genomförde attentaten är precis de som flyktingarna flyr ifrån och inte tvärt om, sade Juncker.

På fredag kallas EU-ländernas inrikesministrar till ett extra möte för att  ”ge en stark och enad europeisk respons” på fredagens terrordåd.

Mötet kommer att inrikta sig på tre frågor: Ett europeiskt PNR,  säkerhet kring skjutvapen och skärpta kontroller vid de yttre gränserna.

I söndagens uttalande riktas förväntningar på ett tydligt politisk svar:  ”Vi betonar det brådskande behovet av att ta snabba och operativa beslut och att omsätta dem i praktiken i en kort tidsrymd.”

Till TT lyfter inrikesminister Anders Ygeman (S) fram viktien av skärpt beredskap för att möta terrorhot och att säkra EU:s yttre gräns, men också att det är avgörande att länderna inom EU tar sitt ansvar för flyktingsituationen.

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret