Efter terrordåden i Paris - EU söker politiskt svar

Publicerad: 16 nov 2015 kl 11:46
Uppdaterad: 16 nov 2015 kl 13:06
Utrikesminister Margit Wallström (S) vid en tyst minut på EU:s utrikesministermöte i Bryssel 16 november.
Utrikesminister Margit Wallström (S) vid en tyst minut på EU:s utrikesministermöte i Bryssel 16 november.Bild: Europeiska rådet

EU-ländernas inrikesministrar inkallas till Bryssel på fredag för att ge en snabb politisk respons.

Terrrordåden i Paris som utfördes av terrorister från IS på fredagskvällen har hittills kostat 129 människor livet men därutöver anses 90 personer mycket svårt skadade så dödstalen kan stiga.  

I ett gemensamt uttalande på söndagen mellan EU-kommissionen, ministerrådet och den franska regeringen heter det att ”De barbariska angreppen den 13 november 2015 är en attack mot Europa som helhet.” och att ”Europa förblir enat i solidaritet mot våld och hat.”

I dag domineras EU-ländernas utrikesministermöte i Bryssel av terrordåden i Paris och Syrienkonflikten. Klockan 12 hölls en tyst minut runt om i EU för att hedra offren.

Från Polens tillträdande nationalistiska högerregering kommer signaler från EU-ministern Konrad Szymanski att landet på grund av terrorattentaten i Paris inte vill acceptera den flyktingkvot som EU-länderna beslutade om i  september med mindre än att man först får vissa garantier.  "Vi kommer att ta emot flyktingar bara om vi har säkerhetsgarantier. Detta är en grundförutsättning, sade han.

Kopplingen mellan flyktingar och möjlig terrorism avvisades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker på lördagen.

– De som låg bakom attackerna i Paris kan inte jämföras med de som söker asyl. De som organiserade och genomförde attentaten är precis de som flyktingarna flyr ifrån och inte tvärt om, sade Jucker.

På fredag kallas EU-ländernas inrikesministrar till ett extra möte för att  ”ge en stark och enad europeisk respons” på fredagens terrordåd.

Mötet kommer att inrikta sig på tre frågor: Ett europeiskt PNR,  säkerhet kring skjutvapen och skärpta kontroller vid de yttre gränserna.

I söndagens uttalande riktas förväntningar på ett tydligt politisk svar:  ”Vi betonar det brådskande behovet av att ta snabba och operativa beslut och att omsätta dem i praktiken i en kort tidsrymd.”

Till TT lyfter inrikesminister Anders Ygeman (S) fram viktien av skärpt beredskap för att möta terrorhot och att säkra EU:s yttre gräns, men också att det är avgörande att länderna inom EU tar sitt ansvar för flyktingsituationen.

Anders Selnes

Anders Selnes

Chefredaktör

Kommentarer

Ronnie anderson
16 nov 2015 kl 18:24

Hej använd inte benämningen. IS Det är terroristernas namn Använd Daish som den Arabiska anakronismen på vad det är. Varken en stat eller muslimsk !! Daish används av Merkel Hollande Obama mfl redan !,,,,

Pia-Margherite Inden
18 nov 2015 kl 12:54

Daish är inte heller en term som är bra, utan används för att politiskt korrekt markera att våldsbejakande terrorism inget har att göra med islam. Som vi vet är det felaktigt, eftersom hela rörelsen går ut på att upprätta ett kalifat som ska styras av sharialagarna och Koranen. ISIS kan därför användas då termen inte syftar på en regelrätt stat.