Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Europeiska kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Arkivbild.

EU skramlar miljarder för turkisk flyktinghjälp

BRYSSEL 13 november 2015 | Toppmöte med Erdoğan

Tre miljarder euro ska övertyga Turkiet att stoppa flödet av flyktingar till EU-länderna.

Medlemsländernas stats- och regeringschefer enades i ett extrainsatt EU-toppmöte i Valletta på torsdagen att samla ihop motsvarande 28 miljarder kronor i stöd till Turkiet under två års tid.

För pengarna väntas Turkiet bland annat öppna sin arbetsmarknad för syriska flyktingar i landet och erbjuda dem tjänster som sjukvård. Turkiets gränsbevakning ska dessutom skärpas och landet ta emot flyktingar som avvisas från EU-länder.

EU-kommissionen bidrar med en sjättedel, 4,7 miljarder kronor. Av medlemsländerna har dock i dagsläget endast Storbritannien dagsläget öronmärkt en summa, motsvarande 3,7 miljarder kronor, till Turkiet, rapporterar The Guardian.

EU erbjuder utöver pengar även att samtalen om visumfrihet för turkiska medborgare ska skyndas på och medlemskapsförhandlingarna återupptas.

EU-ledarna gick även med på det turkiska kravet att hålla ett toppmöte där Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan bjuds in. Mötet väntas äga rum redan i november.

Turkiet har lagt ut motsvarande 63 miljarder kronor på flyktingkrisen där över två miljoner syrier sökt skydd i landet.

Flera europeiska ledare har under de senaste veckorna flaggat för att Schengen, där medlemsländernas medborgare kan resa passfritt, håller på att braka samman, efter att länderna, senast i raden Sverige, inför gränskontroller.

– Det råder ingen tvekan: Schengens framtid är i fara och tiden håller på att rinna ut, sade Europeiska rådets ordförande Donald Tusk som ledde det informella toppmötet som även hade till syfte att påminna medlemsländerna att genomföra det de åtagit sig, bland annat att omfördela 160 000 flyktingar som ankommit Italien och Grekland.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker upprepade tidigare uttalanden om att det går för långsamt.

– Jag är inte alls nöjd med farten i omfördelningen just nu. Det kommer att dröja till 2101 att omflytta 160 000 personer med denna fart, sade Juncker.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret