Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning

EU-kris i flyktingfrågan tvingar fram ännu ett toppmöte

BRYSSEL 4 november 2015

Medlemsländernas ledare kallas till ett nytt toppmöte för att öka trycket i flyktingfrågan. Hittills har EU-länderna lovat mycket men levererat lite.

Toppmötet, som är informellt, äger rum i samband med det tidigare planerade stormötet mellan EU och länderna i Afrikanska unionen på Malta i nästa vecka.

”Situationen är fortfarande mycket allvarlig både i regionen [kring Syrien] och i Europa. Flyktingströmmarna fortsätter i en takt utan tidigare motsvarighet”, skriver Europeiska rådets ordförande Donald Tusk i sitt inbjudningsbrev till stats- och regeringscheferna.

Han hänvisar till FN:s senaste siffror där antalet flyktingar som ankom Europa enbart i oktober uppgick till 218 000 – fler än under hela 2014.

Syftet med mötet är att pressa medlemsländerna att göra det de utlovat vid tidigare toppmöten i år. Det handlar bland annat om att bidra med personal till EU:s gränspolis Frontex och flyktingbyrå Easo, men även pengar till olika hjälpfonder.

Till den Afrikafond som ska sättas upp lovade stats- och regeringscheferna att bidra med 1,8 miljarder euro, motsvarande 17 miljarder kronor. På onsdagen hade dock endast motsvarande 300 miljoner kronor öronmärkts. Det kan bli svårt att flytta kvoten till nästa vecka då EU ska träffa afrikanska ledare för att diskutera flyktingfrågor. Sverige tar ställning till Afrikafonden på torsdag och frågeställningen huruvida Sverige ska bidraga med pengar till EU:s Syrienfond är under utredning.

När det gäller EU:s omfördelningsprogram av flyktingar som ankommit Grekland och Italien har 116 personer omflyttats medan medlemsländerna i dagsläget utlovat 1 418 platser. Sammanlagt ska 160 000 flyktingar omfördelas.

Sedan tidigare har även EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker uppmanat medlemsländerna att uppfylla sina löften.

På toppmötet ska även samarbetet med Turkiet om att hindra flyktingströmmarna att ta sig vidare till EU-länderna diskuteras. Unionens yttre gränskontroller är också en fråga på dagordningen.

Under nästa ordinarie EU-toppmöte i december ska flyktingfrågan avhandlas igen, det blir det sjätte toppmötet i år som diskuterar frågan.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret