Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Stefan Löfven: Sverige kommer aldrig att ge vika

STOCKHOLM 19 november 2015 | Förlänger gränskontroll

Sverige kräver att biometriska kontroller införs vid Schengenområdets yttersta gräns. Samtidigt förlängs de svenska gränskontrollerna.

Regeringen vill att biometriska uppgifter kontrolleras vid Schengenområdets yttre gränser. Inrikesministern Anders Ygeman (S) kommer att föreslå det när han på fredag möter övriga EU-länder i ett blixtinkallat möte i Bryssel.

– Nu är det dags att vi inför det, säger statsminister Stefan Löfven (S) och tillägger att han tror att det går ganska snabbt att få biometriska kontroller på plats.

Enligt regeringen är kontroll av biometrisk information en av de mest verkningsfulla åtgärderna eftersom detta finns i alla EU-länders- och i de flesta andra länders pass.

Regeringen beslutade också på torsdagen att förlänga kontrollerna av Sveriges gränser till 11 december. Beslutet motiveras främst av ökat terrorhot.

– Det är det öppna och fria samhället som terroristerna vill förgöra. Det samhället kan vi bara försvara genom att slå hårt mot terrorism och terror. Här kommer jag som statsminister att göra allt som står i min makt: Sverige kommer aldrig att ge vika, säger Stefan Löfven.

Vidare vill regeringen utreda hur man med hjälp av trojaner ska få tillträde till krypterade kanaler som Skype och Viber. Syftet är att kunna övervaka misstänkta brottslingar som gömmer sig bakom modern kommunikationsteknologi.

– Sverige har varit naivt, det inbegriper både borgerliga och tidigare socialdemokratiska regeringar, säger Stefan Löfven och syftar på bristande insikt och handlingskraft när det gäller att förhindra och bekämpa terrorbrott. Han nämner specifikt att det redan 2005 fanns en utredning med åtgärdsförslag klar på regeringskansliet som lämnades utan åtgärd av sittande och efterkommande regeringar.

På Brysselmötet, som är begärt av Frankrike efter terrordåden i Paris, ska även skärpta regler för handelvapen diskuteras samt andra skärpningar av EU:s yttre gräns. Inrikesministrarna ska också ta upp frågan om utbyte av flygpassageraruppgifter, PNR och åtgärder mot terroristfinansiering.

– De europeiska medborgarna förväntar sig ett snabbt, konkret och effektivt svar från EU, säger den franske inrikesministern Bernard Cazeneuve i ett uttalande.

Administratör Europaportalen
Master
Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret