Kraftig FN-kritik mot Ungern

Publicerad: 19 feb 2016 kl 10:52
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Arkivbild.Bild: Europeiska kommissionen

En oberoende FN-expert slår fast att det blir allt svårare att försvara mänskliga rättigheter i Ungern.

FN:s särskilde rapportör för situationen för försvarare av mänskliga rättigheter, Michel Forst, hyser efter ett niodagarsbesök i Ungern stor oro.

– De drastiska ändringarna i Ungerns konstitution har utmynnat i en försvagad författningsdomstol och centralisering och stärkande av regeringens kontroll över domstolarna, media, religiösa organisationer och andra delar av offentliga livet, vilket direkt eller indirekt påverkar mänskliga rättigheter, sade Michel Frost i ett uttalande.

Sedan tidigare har bland annat USA och EU-kommissionen kritiserat den ungerska nationalkonservativa regeringen för att inskränka på fri- och rättigheter.

Michel Forst släpper i mars en slutlig rapport som ska presenteras inför FN:s råd för mänskliga rättigheter.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Jon Rapp
25 feb 2016 kl 19:14

Jaha efter nio dagar kan någon skriva en sådan rapport? Helt otroligt. Varför inte säga så att han har fått rapporten som han har presenterat? Men han är lite sämre än Tavaresh Portugesen, som på fyra dagar kunde skriva rapporten, till och med citera Petöfi Sándor Nationell skalden på Ungerska. (Det finns på svenska om du vill läsa den) Kom igen det här är inte klokt. Ni som läser materialet kan själva bedöma. Det kräver månader för sådan rapport, men med lite hjälp så... Men på direktsänd tv erkände en person som var med att en grupp har hjälpt honom.