Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svenskt röstvelande sticker ut

BRYSSEL 10 februari 2016 | Corazza Bildt (M) ändrar sig mest

Svenska och franska ledamöter i Europaparlamentet är de som oftast ändrar sitt röstande i efterhand. Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt toppar den svenska ändringsligan. Det visar en unik sammanställning som Europaportalen gjort.

I slutet av 2013 röstade EU-parlamentet med liten marginal för att ett kritiserat djuphavsfiske i Nordsjön ska få fortsätta. Efteråt visade det sig dock att om ledamöterna hade hållit röstfingret i styr så hade sådant fiske förbjudits.

Europaparlamentet är känt för långa och komplicerade omröstningar. Nästan vid varje omröstning är det någon ledamot som tryckt på fel knapp. Utan att det ändrar det slutliga omröstningsresultatet kan EU-parlamentarikerna i efterhand meddela en så kallad röstkorrigering – en formell markering att man av någon anledning röstat fel.

Europaportalens unika genomgång av alla röstkorrigeringar i parlamentet under drygt ett år visar att svenska ledamöter i förhållande till sitt antal gjort flest ändringar efter topplistans klara etta – Frankrike.

I genomsnitt har varje Europaparlamentariker gjort 6,7 ändringar under perioden. Närmare 24 gånger har en fransk ledamot ändrat sig medan svenskar och greker ändrat sig nästan tolv respektive drygt tio gånger.

På Europaportalens topptiolista återfinns sju franska ledamöter. Delad förstaplats har den franske vänsterledaren Jean-Luc Mélanchon och Nationella frontens Dominique Bilde.

Det parti som gjort överlägset flest efterhandskorrigeringar är franska extremhögern Nationella fronten med närmare tusen ändringar.

Av svenskarna är det mest Moderaterna och minst Liberalerna som ändrat sina röster.

Minst antal svenska korrigeringar hade Liberalernas Cecilia Wikström och Miljöpartiets Peter Eriksson med två vardera.

– Det händer att man råkar trycka på fel knapp, sade Wikström och tillägger att hon bara ändrar om omröstningen gäller en viktig fråga eller som majoriteten varit svag.

– Ibland är det jättekomplicerat och framför allt om det är nån lång votering, sade hon och pekar på den maratonomröstning för tre år sedan då vice talman Georgios Papastamkos kollapsade.

Peter Eriksson meddelar att han inte alltid gör någon korrigering i efterhand eftersom ”det ändå inte ändrar resultatet i omröstningen”.

Flest korrigeringar under perioden har Moderaternas Anna Maria Corazza Bildt gjort – 49 stycken. Wikström är förvånad över antalet.

– Det verkar lite mycket. Så många gånger kan man inte ha råkat trycka fel, sade hon.

De svenska Moderaterna går innan varje omröstning genom röstlistorna för hur de ska rösta men partiets två andra ledamöter, Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark, har bara knappt hälften så många korrigeringar som Corazza Bildt.

Europaportalen har ett flertal gånger sökt Corazza Bildt för en intervju utan framgång.

 

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret