Tusk oroas för fler "egoistiska" folkomröstningar

Publicerad: 11 feb 2016 kl 11:48
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk. Arkivbild.Bild: Europeiska unionens råd

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk är rädd att andra medlemsländer tar efter det brittiska kravet på omförhandling av EU-medlemskapet följt av en folkomröstning.

Donald Tusk menar att fler länder kan komma att ta efter den brittiska premiärministern David Camerons modell att utlysa en folkomröstning och ställa krav på EU-medlemskapet. Han kallar det för en "mycket attraktiv modell för vissa politiker i Europa för att nå något internt, egoistiskt mål".

– Det är inte bara min intuition. Jag vet med säkerhet att vissa politiker i Europa är redo att använda denna politiska modell för att påvisa att de är helt oberoende av Bryssel och EU. Det är den populäraste politiska melodin i vissa huvudstäder, sade Donald Tusk till Financial Times på onsdagen.

I Frankrike har högerextrema Nationella frontens presidentkandidat Marine Le Pen lovat en folkomröstning om hon vinner nästa års presidentval.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Erik Johansson
11 feb 2016 kl 13:34

När Donald Tusk själv var premiärminister i Polen sade han att Polen inte skulle gå med i EMU förrän det var "absolut säkert". :-)

Olaf Borghoff
11 feb 2016 kl 20:52

Även han börjar fatta att när man regera mot större delen av befolkningen då är detta den enda vägen.Vi vill inte ha detta nyliberala Europa.Vi vill ha ett Europa för människorna inte för bankerna ,investmentfonds och storföretagen.Vi vill ha ett demokratiskt Europa fri från sådana gökägg som CETA,TTIP och TISA där demokratin medels en tyst statskupp ska ännu mer försvagas.EU-kommissionen kräver nu av medlemsländerna att förstärka KAMPEN mot befolkningen som inser faran med dessa avtal.Med andra ord man vill KÄMPA MOT BEFOLKNINGEN som de uppfattar som FIENDER.
Nej till detta EU - ja till Europa!

Per Englund
11 feb 2016 kl 22:13

Jag vill ha ett starkr ekonomiskt europa, ett europa där alla som kan jobba får jobba. Ett europa som präglas av stark liberalism. Vi behöver mer inremarknad, mer frihandel med världen. Bättre journlister och mer frihet.
Ja till EU- Ja till europa

Erik Johansson
12 feb 2016 kl 10:45

Att tala om folkomröstning kan vara smart för att framtvinga eftergifter. Det finns inget "gemensamt" intresse utom den inre marknaden. Alla andra intressen _är_ vad Tusk kallar interna, egoistiska mål. :-D

Mathias
15 feb 2016 kl 14:20

Erik:

Det finns många "gemensamma" intressen förutom den inre marknaden. Alla frågor kring säkerhet, miljö, forskning och utveckling _är_ europeiska gemensamma intressen i en splittrad allt starkare omvärld.

Erik Johansson
17 feb 2016 kl 15:00

Säkerhet är en fråga för NATO, inte för EU. Kom ihåg toppmötena med Schröder, Chirac och Putin.....