YouGov: Svensk media mest vänstervinklad

Publicerad: 8 feb 2016 kl 15:00

Enligt en opinionsundersökning i sju europeiska länder är svensk media den som anses ha den mest vänsterpolitiska prägeln.

Opinionsinstitutet YouGov frågade drygt 8 300 personer i sju europeiska länder om de anser att media i deras hemländer är politiskt vinklad.

Mest vänstervriden media anser enligt undersökningen sig svenskarna ha. Britterna å andra sidan menar att deras media är mest högervriden.

Den mest balanserade mediarapporteringen anser sig danskarna ha.

Det område där de tillfrågade i de sju länderna tycker att media är minst balanserad är invandrings- och flyktingfrågor.

Fredrik Haglund

Fredrik Haglund

Redaktör, Bryssel

Kommentarer

Dragan
8 feb 2016 kl 16:34

detta kan också tolkas som att befolkningen i Sverige står mer till höger i förhållande till media i Sverige. Eller att befolkningen i England är mer till vänster i förhållande till media i England.

Måns Hagberg
8 feb 2016 kl 17:47

Dumt att staplarna inte tar med "ganska välbalanserat"! Det svaret dominerar i Sverige. Varför polarisera i st f framhäva undersökningens reella resultat?

Alexander
8 feb 2016 kl 18:22

Synd att de inte hade något om jämställdhet, Sverige är helt dominerat av vänstergalningarnas idéer om hur man mäter jämställdhet eller ökar den.

Olaf Borghoff
8 feb 2016 kl 19:42

Det stämmer när man tänker på alla vänsterblaskor DN,Expressen,SVD;GP och de flesta landsordstidningar + alla miljöpartister på radio och tv.Jag tycker att portalen är klart högervriden,ska jag komma med passande undersökning eller statistik!

Fredrik
8 feb 2016 kl 21:03

Det är sannolikt en helt korrekt analys vilket grundar sig på att Sverige har en stark konsensus från vänster till höger i värderingsfrågorna, en "värdegrund" vilken står rätt kraftigt till vänster.
Den vänstervridna journalistkåren har givetvis hjälpt till att skapa denna konsensus, vilket format "värdegrunden".
Journalisterna har dessutom hjälpt till att skapa ett samhällsklimat där avvikande uppfattningar från denna värdegrund stigmatiserats genom demokrati-hämmande pariastämplingar etc.

Andors
9 feb 2016 kl 20:36

Det är ju EU/EMU- och NATO-propaganda i parti och minut
Högerextremismen har ju blivit norm i media
Kapitalisterna/konservativa/liberalerna/asociala/avarterna har monopol
Det är ju halleluja jänkekorporatismen hela tiden
Lägg ner EU/EMU-eländet