Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärerna Dimitris Avramopoulos och Kristalina Georgiev.

EU-kommissionen: Terrorismen kräver ett europeiskt svar

BRYSSEL 23 mars 2016

Efter tisdagens terrorattacker i Bryssel vill EU-kommissionen se mer samarbete mellan medlemsländerna för att förhindra framtida dåd.

EU-kommissionen höll på onsdagen en tyst minut för offren för gårdagens terrordåd i Bryssel. Det är andra gången på mindre än ett halvår som två europeiska huvudstäder utsätts för attentat. Kommissionen vill ta tillfället i akt och uppmanar medlemsländerna att samarbeta mera för att stoppa framtida terrorister.

– Ett hot mot Europa kräver ett europeiskt svar och det har vi efterlyst de senaste månaderna. Händelserna i Bryssel har åter visat att vi helt klart behöver mer samordning och underrättelseutbyte, säger inrikeskommissionär Dimitris Avramopoulos på onsdagen.

I slutet av april i fjol presenterade EU-kommissionen sin säkerhetsagenda där den viktigaste delen var att ett center för informationsutbyte mellan medlemsländernas underrättelsetjänster skulle sättas upp. Centret är nu på plats och Avramopoulos uppmanar att det används i större utsträckning och att EU-länderna delar mer information mellan varandra.

– Medlemsländerna måste nyttja det mer och bättre genom att dela information proaktivt. Medlemsländerna måste lita på varandra, säger inrikeskommissionären.

– Om nu inte är tillfället att öka samarbetet, så vet jag inte riktigt när det är, säger Avramopoulos.

Italiens premiärminister Matteo Renzi är inne på samma spår men vill gå längre.

– EU borde gå hela vägen, en enhetlig säkerhets- och försvarsstruktur behövs, sade Renzi på tisdagen, rapporterar nyhetsbyrån Ansa.

Enligt EU-kommissionär Kristalina Georgieva vårdas tre kommissionstjänstemän för skador i samband attacken. Säkerhetsnivån för kommissionen ligger kvar på den näst hösta nivån: orange.

Alla kommissionärstjänstemän kan under dagen arbeta hemifrån, en möjlighet som ungefär en tredjedel utnyttjat.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret