Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU-parlamentet vill ge asylbyrån EASO ökade befogenheter. Arkivbild.

Europaparlamentet pressar på för ny flyktingpolitik

BRYSSEL 12 april 2016

Europaparlamentet vill centralisera asylsystemet i unionen och uppmanar kommissionen att lägga fram ett långtgående förslag.

EU-parlamentet röstade på tisdagen med en överväldigande majoritet genom ett icke-bindande yttrande om hur ledamöterna anser att unionens asylsystem ska se ut i framtiden.

– Flyktingkrisen visar att det nuvarande EU-synsättet på migration inte är hållbart, sade den italienska socialdemokratiska EU-parlamentarikern Cécile Kyenge som är en av två delförfattare till resolutionen.

Ledamöterna vill skrota huvudlinjen i de så kallade Dublinreglerna som styr var migranter söker asyl. Den säger att asylansökan ska lämnas in i det första EU-land som en migrant ankommer. Om regeln efterföljts i flyktingkrisen skulle Italien och Grekland fått i princip alla de över en miljon asylansökningar som kom in under 2015.

EU-parlamentet vill dessutom att de flyktingar som redan befinner i sig EU ska omfördelas mer rättvist mellan medlemsländerna och att detta system ska göras permanent. När det gäller arbetskraftsinvandring förespråkar dock ledamöterna att det även fortsättningsvis ska ligga på medlemslandsnivå.

Parlamentarikerna efterfrågar fler lagliga och säkra vägar in i EU för flyktingar.

EU-kommissionen lanserade i förra veckan en rad idéer om hur ett nytt asylsystem kan tänkas se ut. Det officiella syftet var att sondera terrängen för att se hur lagstiftarna – EU-parlamentet och ministerrådet – ser på frågan innan ett skarpt förslag lanseras innan sommaren.

Cecilia Wikström (L) som kommer att ansvara för förslaget i EU-parlamentet förväntar sig att kommissionen nu lägger fram ett långtgående förslag i linje med dagens omröstning.

–  Europa har den senaste tiden bevittnat en oansvarig kapplöpning mot botten bland medlemsländerna och detta kräver vi i Europaparlamentet ett stopp på, sade Wikström i ett uttalande.

Redan för ett år sedan krävde parlamentet fler lagliga vägar att söka asyl på in i EU och en jämnare fördelning av flyktingar mellan medlemsländerna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Mer fakta

Annonser
Annons från Svenskt Näringsliv
Annons från socialdemokraterna
annons  från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret