Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Boris Johnson är ledamot i det brittiska parlamentet och tidigare borgmästare i London. Arkivbild.

Hård kritik mot att jämföra EU med Nazityskland

BRYSSEL 16 maj 2016

Britter som vill lämna EU jämför unionen med Hitler men kritiker menar att de nu förlorat sin moraliska kompass.

Londons tidigare borgmästare och en av de ledande personerna i kampanjen för att få Storbritannien att lämna EU, Boris Johnson, drar paralleller mellan EU och Napoleon och Nazityskland.

– Sanningen är den att de senast årtusendena i stor sett har bestått av återkommande försök från olika personer eller institutioner […] att återupptäcka Europas förlorade barndom. Napoleon, Hitler, olika personer försökte göra det och det slutade i tragedi. EU är ett försök att göra det men med andra metoder, sade Boris Johnson i en intervju med The Daily Telegraph.

Johnsons uttalande får stöd av tidigare arbets- och pensionsministern Iain Duncan Smith som även han förespråkar Brexit och tills nyligen ingick i premiärminister David Camerons konservativa regering.

Men socialdemokratiska Labours utrikespolitiske talesperson Hilary Benn menar att Johnson och Brexitförespråkarna ”håller på att förlora sin moraliska kompass”.

– Att försöka jämföra Hitler och nazisterna – de miljoner personer som dog i andra världskrihet och förintelsen – med  Europas fria demokratier som kommer samman för handel och samarbete och i processen bidrar till att skapa fred i Europa efter århundraden av krig är uppriktigt sagt djupt stötande, sade Benn, rapporterar BBC.

Benn får medhåll av Edwin Bramall, som tidigare innehaft den brittiska arméns högsta militära rang och deltog i andra världskriget, som kallar jämförelsen ”absurd”.

– Hitlers huvudmål var att skapa ett imperium i öst och med våld underkuva européerna. All förknippning mellan det och EU är rätt och slätt löjligt, sade Edwin Bramall.

Samtidigt visar en opinionsundersökning att britterna är i dubbelt så hög grad litar på att Boris Johnson håller sig till sanningen om EU som David Cameron. 45 procent litar på Johnson medan 21 procent litar på Cameron.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret