Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens brexitminister David Davis och EU:s chefsförhandlare Michel Barnier efter torsdagens förhandlingar.

”Fundamental meningsskiljaktighet” i brexitförhandlingar

BRYSSEL 20 juli 2017

I två av tre avgörande utträdesfrågor är skillnaderna mellan EU och Storbritannien fortfarande tydliga.

Den andra rundan i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om brexit avslutades strax innan lunch på torsdagen. De båda chefsförhandlarna, Storbritanniens David Davis och EU:s Michel Barnier, sade sig ha gjort framsteg på vissa områden men att mycket återstår att göra.

Av de tre huvudfrågorna som EU-sidan kräver lösningar på innan förhandlingarna kan tas vidare till nästa fas fanns tydliga motsättningar mellan förhandlarna i två.

– Det finns fortfarande en fundamental meningsskiljaktighet i synen på hur [medborgares] rättigheter ska garanteras och på många andra punkter, sade EU:s Michel Barnier med hänvisning till frågan om den framtida situationen för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i andra EU-länder efter utträdet.

De 27 EU-länderna vill att EU-domstolen ska vara den instans som står för denna garanti, något som britterna motsätter sig.

– De ska kunna fortsätta leva som i dag. Uppriktigt sagt ser vi inget annat sätt att varaktigt garantera dessa EU-rättigheter, sade Barnier.

EU-förhandlaren välkomnade dock att den brittiska regeringen i förra veckan medgett att landet har finansiella åtaganden mot EU – den andra stora frågan att lösa – och avser uppfylla dem. Några konkreta siffror på hur mycket britterna är skyldiga EU ska inte ha diskuterats och ytterligare arbete återstår.

– Ett förtydligande av Storbritanniens position är nödvändig för att förhandla och nå tillräckliga framsteg i finansfrågan, sade Barnier.

I den tredje viktiga frågan, gränsen mellan Irland och Nordirland, fanns inga klara motsättningar om målet – att hålla gränsen öppen inte riskera en nytändning av konflikten. Men Michel Barnier vill se ytterligare förtydliganden hur britterna avser hantera situationen efter brexit.

Den brittiske chefsförhandlaren David Davis, som inte var med under stora delar av förhandlingarna, sade sig glädjas över de framsteg som gjorts.

– På det stora är jag sporrad av framstegen i att förstå varandras ståndpunkter. Det finns helt klart mycket kvar att prata om, sade Davis som tillade att hoppas att veckans runda blir en modell för framtida förhandlingar.

Enligt David Davis ska EU och Storbritannien senare i dag torsdag offentliggöra ett dokument om områden där man är överens.

Senast innan årsskiftet hoppas man ha kommit överens om principerna för de tre frågorna. Först därefter kan förhandlingarna gå in på frågan om Storbritanniens framtida relation till EU.

Nästa förhandlingsrunda inleds 28 augusti och då är Barniers mål att få större tydlighet i vad britterna vill.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret