Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Storbritanniens och EU:s chefsförhandlare David Davis och Michel Barnier efter tredje rundan.

Brexitförhandlingar går i stå

BRYSSEL 31 augusti 2017 | Storbritannien: EU oflexibelt och opragmatiskt

EU:s brexitförhandlare anklagar Storbritannien för att strunta i sina åtaganden och ser inga avgörande framsteg efter den tredje förhandlingsrundan.

Tydlig diplomatisk ilska avslutade på torsdagen den tredje rundan i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien om landets utträde ur unionen.

– Vi har inte noterat några avgörande framsteg inom huvudämnena. Med nuvarande takt är vi långt från att kunna slå fast tillräckliga framsteg, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier och syftade på de tre viktiga frågorna som EU-sidan vill lösa innan förhandlingarna kan gå vidare.

TRE VIKTIGA FRÅGOR

Dessa tre frågor vill EU-sidan ha avklarade innan nästa fas i förhandlingarna kan inledas, den om Storbritanniens framtida relation till EU inklusive handelsavtal.

1. Situationen för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i andra EU-länder efter utträdet.

2. Hur mycket Storbritannien är skyldigt EU i fråga om tidigare åtaganden till unionens budget.

3. Gränsen mellan Nordirland och Irland.

Barniers kritik är i stort sett samma som efter den andra förhandlingsrundan för drygt en månad sedan. Men irritation är märkbart större på vad han menar är brist på tillit och tydlighet från britternas sida.

Sedan förra förhandlingsrundan har den brittiska regeringen publicerat fler dokument med sina ståndpunkter. Men Barnier menar att vissa av dem helt omöjliga att genomföra, exempelvis om reglerna för EU:s inre marknad som britterna vill lämna.

– Storbritannien vet mycket väl hur [den inre marknaden] fungerar. Storbritannien vill ha egna lagar och standarder och även att dessa automatiskt ska erkännas i EU. Detta är helt omöjligt. Man kan inte vara utanför den inre marknaden och [samtidigt] skapa dess rättsliga ordning, sade Barnier som kallade britterna ”nostalgiska” inför fördelarna med den inre marknaden.

Barnier kritiserade även Storbritannien för att inte lägga fram sin position om hur mycket landet är skyldigt EU när det lämnar.

– Efter denna vecka är det tydligt att Storbritannien inte känner sig rättsligt förpliktigat att leva upp till sina åtagande efter utträdet, sade Barnier.

Storbritanniens David Davis motsatte sig dock denna tolkning.

– Vi är ett land som fullgör våra internationella åtagande och ska fortsätta så göra. Men åtagandena måste vara välspecificerade och verkliga, sade Davis.

Davis och britterna driver istället linjen att EU-sidan är för rigid och kompromisslös. I det mandat som chefsförhandlare Barnier har från de 27 ländernas stats- och regeringschefer står att förhandlarna måste ha nått ”tillräckliga framsteg” inom tre viktiga utträdesfrågorna innan frågan om en framtida relation.

– Frågan om vårt utträde och framtida relation är tätt sammanlänkade. Våra diskussioner denna vecka har åter visat att Storbritanniens angreppssätt är mycket mer flexibelt och pragmatiskt än EU:s, sade Davis.

Michel Barnier manade å sin sida britterna att vara mer konstruktiva och tydliga och att tiden går.

Planen har varit att EU-ländernas stats- och regeringschefer vid toppmötet i Bryssel i mitten av oktober ska kunna ge klartecken till att det gjorts tillräckliga framsteg i de tre huvudfrågorna. Men EU-parlamentets representant i förhandlingarna, den belgiske liberalen Guy Verhofstadt, tvekar.

– Om [förhandlingarna] går mycket långsamt, vilket för närvarande är fallet, kommer det bli mycket svårt att säga att det gjorts tillräckliga framsteg när vi är i oktober, sade Verhofstadt i en debatt i EU-parlamentet på onsdagen.

Nästa planerade förhandlingsrunda inleds 18 september.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret