Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

Brexitbesvikelsen i Bryssel växer – redo för sammanbrott

BRYSSEL 7 september 2017 | Juncker: Bristande engagemang

EU:s chefsförhandlare Michel Barnier anser att Storbritannien tagit ett steg tillbaka och är besviken på landets förslag för Nordirlands framtid.

På torsdagen publicerade EU-kommissionen ytterligare fem dokument som belyser EU-sidans ståndpunkter i förhandlingarna om Storbritanniens utträde ur unionen. Ett av dem rör den känsliga frågan om den framtida relationen mellan brittiska Nordirland och republiken Irland.

– Vi måste undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland [och] nå en politisk uppgörelse, sade EU:s chefsförhandlare Michel Barnier vid en presskonferens på torsdagen.

Storbritannien har redan presenterat sina ståndpunkter i frågan men Barnier anser att förslagen är omöjliga.

– Det jag ser i Storbritanniens dokument om Irland och Nordirland oroar mig. Storbritannien vill använda Irland som ett slags testfall för framtida tullförbindelser mellan EU och Storbritannien. Det kommer inte att hända, sade Barnier.

Frågan om den nordirländska gränsen är tillsammans med framtiden för brittiska medborgare i EU och EU-medborgare i Storbritannien och hur mycket Storbritannien är skyldigt EU de tre områden som EU-sidan vill klara ut innan ytterligare förhandlingar kan inledas.

Ett framsteg i förhandlingarna gjordes i mitten av juli då den brittiska regeringen för första gången formellt medgav att man har finansiella skyldigheter gentemot EU. Men Barnier menar att britterna tagit ett steg tillbaka efter förra veckans runda och kallar Storbritanniens hantering av frågan ”extremt negativ när det gäller förhandlingarnas succé”.

– Jag var mycket besviken på förra veckans brittiska position. Det verkar vara ett steg tillbaka från sitt löfte att leva upp till sina internationella åtaganden. Det är ett moraliskt problem. Vi kan inte acceptera att 27 länder ska betala för det som 28 enats om. Det finns inget förtroende, sade Barnier som tillade att hans arbetsgrupp förbereder sig på alla möjliga scenarier i förhandlingarna, även att det de bryter samman och inte blir någon överenskommelse.

– Arbetsgruppen tar hand om alla frågor och arbetar på alla alternativ. Alla alternativ, sade Barnier som sade sig vara redo att öka antalet förhandlingsrundor, något som britterna är inne på.

Även i EU-kommissionen framkommer kritik mot hur Storbritanniens brexitförhandlare David Davis skött sitt arbete. I de vanligtvis slätstrukna mötesprotokollen från de veckovisa kommissionärsmötena ifrågasatte EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i mitten av juli Davis ”stabilitet och ansvarighet” och hans ”uppenbara brist på engagemang vilket riskerade att äventyra framsteg i förhandlingarna”.

Michel Barnier försvarade dock David Davis med hänvisning till att denne faktiskt närvarade vid förra veckans förhandlingsrunda.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret