Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Svag svensk tillväxt spås i vårprognos

BRYSSEL 7 maj 2019

EU-kommissionen spår en svag ekonomisk tillväxt i Sverige och varnar samtidigt för stora budgetunderskott i Italien och Rumänien.

”Ekonomisk tillväxt i Sverige förväntas sakta in markant i år på grund av minskad inhemsk efterfrågan”, heter det i EU-kommissionen vårprognos över en rad ekonomiska indikatorer i medlemsländerna som publicerades på tisdagen.

Kommissionen räknar med att den svenska tillväxten i år blir så låg som 1,4 procent av BNP – den sjätte lägsta i EU. Detta kan jämföras med fjolårets tillväxt på 2,3 procent.

Den handelsberoende svenska ekonomin är också sårbar för störningar i världsekonomin såsom handelskrig.

EU:s samlade ekonomiska tillväxt väntas under året bli 1,4 procent. Det är en nedjustering jämfört med den förra prognosen från början av året. Kommissionen förklarar detta med att det är en konsekvens av att världshandeln och den globala tillväxten väntas bli svagare i år jämfört med tidigare.

– Den svaga tillväxten under andra halvåret i fjol var en rätt obehaglig överraskning för oss alla, sade EU:s ekonomikommissionär Pierre Moscovici som ansvarar för prognosen på tisdagen.

Trots detta beräknas alla EU-länders ekonomier växa i år och nästa.

Varning för italienska ekonomin

Italien väntas både i år och 2020 få den lägsta tillväxten i EU. Tillsammans med regeringens olika vallöften om ökade utgifter gör det att kommissionen befarar att landet nästa år kommer att bryta mot unionens underskottsregler om högst tre procent av BNP.

Samtidigt beräknas Rumänien redan i år att bryta mot underskottsreglerna.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons
annons från EU-kommissionen
Fackliga Brysselkontoret