Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den nya reglerna syftar till att få undan osund konkurrens och ge bättre villkor till lastbilschaufförer. Arkivbild.

EU:s vägpaket ett steg närmare

BRYSSEL 9 juni 2020

EU-parlamentets transportutskott har godkänt det kontroversiella vägpaketet som reglerar internationella lastbilstransporter och villkor för chaufförer. – Vi är mycket nära att äntligen få ordning och reda på våra vägar, säger Johan Danielsson (S).

– Sista stora utmaningen för vägpaketet är avklarad och därmed är vi mycket nära att äntligen få ordning och reda på våra vägar och sätta stopp för den vilda västern-situation som präglat lastbilsbranschen, sade EU-parlamentariker Johan Danielsson (S) som sitter i transportutskottet där måndagens omröstning ägde rum.

Vägpaketet, bland annat reglerar gränsöverskridande lastbilstransporter och kör- och vilotider för chaufförer, har stött på stort motstånd, inte minst från länder i Öst- och centraleuropa. När medlemsländerna i början av april godkände uppgörelsen med EU-parlamentet röstade nio länder mot – något mycket ovanligt i EU-sammanhang. Även i EU-parlamentet har ledamöter från de länderna varit mycket kritiska.

– In i det sista har motståndarna, som framförallt utgjorts av de forna östländerna, försökt vattna ur och till och med stoppa hela överenskommelsen, sade Danielsson.

Medlemsländer i Öst- och central är kritiska till vägpaketet eftersom det enligt dem försvårar konkurrensen med västeuropeiska förare.

I måndagens tranportutskottsomröstning ställde sig runt 60 procent av ledamöterna bakom förslaget vilket ger en fingervisning om slutresultatet när hela EU-parlamentet ska rösta. Den slutliga omröstningen är planerad till mitten av juli.

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret