Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentariker Johan Danielsson (S). Arkivbild

Danielsson nöjd efter omröstningen: Sjukt skönt

STOCKHOLM 21 oktober 2020
Uppdaterad: 26 oktober 2020

Efter en jämn omröstning i Europaparlamentet har en majoritet beslutat att lantbruksföretag ska tvingas följa regler för löner- och anställningsskydd för att få EU-stöd.  – Sjukt skönt och ett viktigt steg för att stoppa utnyttjandet av miljontals människor, säger Johan Danielsson (S).

Med siffrorna 350 - 325 och 17 nedlagda röstade Europaparlamentet på onsdagen för att lantbruksföretag måste ge sina anställda de löne- och anställningsvillkor som gäller i respektive EU-land. Enligt lantarbetarnas europeiska fack, EFFAT, har jordbrukspolitiken misslyckats att säkra arbetstagarnas sociala situation. Fyra miljoner lantarbetare i EU, ofta utländska gästarbetare, tvingas svartjobba antingen som säsongsarbetare, dagarbetare eller under andra osäkra förhållanden.  

– Sjukt skönt och ett viktigt steg för att stoppa utnyttjandet av miljontals människor, säger Johan Danielsson (S) i ett uttalande till Europaportalen.

Om parlamentet i de kommande förhandlingarna med EU-ländernas jordbruksministrar lyckas få med förändringen i den nya jordbrukspolitiken väntas det innebär förbättrade anställningsvillkor inom jordbruksbranschen.

– Det kommer inte att bli lätt, men det måste gå vägen, säger Danielsson. 

Europaportalen fick röstprotokollet efter att artikeln publicerats. Det visar att S, MP och V röstade för  och SD och C röstade emot. Övriga avstod eller deltog ej, se faktaruta.

Sent fredag samma vecka sade Europaparlamentariker Fredrick Federley (C) till Europaportalen att ett EU-beslut är fel väg att lösa frågan

– Vi tycker inte man ska reglera arbetsvillkor på EU-nivå, sade Fredrick Federley (C) i ett uttalade.

Mer fakta

Anders Selnes
Chefredaktör
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret