Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den nya jordbrukspolitiken ska gälla fram till 2027. Arkivbild.

EU-lagstiftarna redo förhandla ny jordbrukspolitik

BRYSSEL 26 oktober 2020

EU-parlamentet och medlemsländerna har enats om hur de vill att den kommande jordbrukspolitiken ska se ut. 

Efter fyradagarsomröstning i förra veckan blev EU-parlamentets klar med sin ståndpunkt om hur unionens nya jordbrukspolitik bör se ut klar. I botten låg en kompromiss mellan kristdemokrater och konservativ EPP, socialdemokrater och liberaler.

– Detta är en historisk reform. Det är en oerhört viktig signal att det finns en framtid i det svenska och europeiska lantbruket, sade EU-parlamentarikern Fredrick Federley (C) i en kommentar efter att slutresultatet i omröstningen om de 1942 ändringsförslagen presenterades sent på fredagseftermiddagen.

Den gemensamma jordbrukspolitiken står för drygt en tredjedel av EU:s totala budget.

Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Sverigedemokraternas parlamentariker röstade nej till de tre huvuddelarna i jordbrukspolitiken. 

– EU:s gröna giv skulle vara fundamentet i EU:s arbete den här mandatperioden. Det höll i några månader. Nu har en majoritet i EU-parlamentet bestående av socialdemokrater, liberaler och konservativa ställt sig bakom att jordbrukspolitiken inte ska vara i linje med EU:s miljö- och klimatmål. Det är inte försvarbar, sade Pär Holmgren (MP) i ett uttalande.

I förra veckan enades även EU-ländernas jordbruksministrar om sin position. Det innebär att förhandlingar mellan de två EU-lagstiftarna inom kort kan påbörjas. Man kommer dock inte bli klar i tid eftersom den nuvarande perioden löper ut vid årsskiftet. I stället gäller övergångsregler till dess EU-parlamentet och medlemsländerna enats om den nya jordbrukspolitiken.  

Mer fakta

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret