Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Den polske EU-parlamentarikern Ryszard Legutko är en av två ordförande i ECR-gruppen där bland annat Sverigedemokraterna ingår. Arkivbild.

Ilska i SD-grupp över ”ordförandestöld”

BRYSSEL 15 juni 2021

Sverigedemokraternas partigrupp i EU-parlamentet blev av med utskottsordförandepost efter att en majoritet av ledamöterna gått mot församlingens rättstjänst.

När EU-parlamentet valdes in 2019 fick partigrupperna tilldelade tunga poster i utskotten efter deras respektive storlek. Nationalkonservativa ECR, där Sverigedemokraterna och polska regeringspartiet Lag och rättvisa ingår, fick bland annat ordförandeposten i sysselsättningsutskottet.

Slovakiskan Ďuriš Nicholsonová från ECR valdes  till utskottets ordförande. Hon har sedermera bytt grupp till liberala RE där Liberalerna och Centerpartiet ingår.

EU-parlamentets rättstjänst slog därefter fast att hon inte bör få fortsätta som utskottsordförande eftersom hon fick den posten i egenskap av ECR-ledamot. När hon lämnade ECR, som hade nominerat henne till kommittén, "förlorade hon också, i samma ögonblick och som en omedelbar rättslig konsekvens, ordförandeskapet i samma kommitté”, heter det i ett utlåtande från rättstjänsten som Politico läst

Trots detta röstade på måndagen en klar majoritet av ledamöterna, 38 röster, i sysselsättningsutskottet för att Ďuriš Nicholsonová ska få fortsätta på posten. ECR:s nya kandidat, spanska Margarita de la Pisa med 15 röster, fick därmed inte posten som rättstjänsten anser gruppen ha rätt till. Ryszard Legutko, en av ECR:s två ordförande, anklagade de stora partigrupperna för hyckleri och att bara hålla sig till demokratiska principer när det passar dem.

– Europaparlamentet ser sig gärna som en moralisk kraft i internationella relationer som försvarar principer om demokrati och mänskliga rättigheter. Men när det passar deras egna politiska syften verkar det som om åtagandet till dessa principer bland de stora grupperna i Europaparlamentet bara är retorik, sade Legutko i ett uttalande.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret