Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
Europaparlamentarikerna Abir Al-Sahlani (C), Alice Bah Kuhnke (MP), Johan Danielsson (S) och Charlie Weimers (SD) oense om EU-parlamentets förslag för nya regler gällande arbetskraftsinvandring.

Arbetskraftsinvandring splittrar svenska EU-politiker

STRASBOURG 25 november 2021

En majoritet i EU-parlamentet vill se nya regler för arbetskraftsinvandring. Initiativet som drivits fram av Centerpartiet kritiseras dock hårt av Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Oavsett vad vi hade föreslagit så hade de röstat emot, säger Abir Al-Sahlani (C), förslagets föredragande.

Under onsdagen gick EU-parlamentets förslag om arbetskraftsinvandring till EU igenom med stor majoritet. Initiativet är en uppmaning till EU-kommissionen att ta fram en lagstiftning som underlättar för arbetsgivare att hitta låg- och medelkvalificerad arbetskraft utanför EU. 

Socialdemokraterna gick emot sin egna europeiska partigrupp genom att lägga ner sina röster i omröstningen med kritiken att arbetskraftsinvandring bäst regleras på nationell nivå. 

– Det finns ingen anledning att överlåta ytterligare makt åt EU på det här området. [...] Antalet arbetskraftsinvandrare är naturligtvis en nationell fråga så det beslutas av medlemsstaten. Men det är också viktigt att vi har möjlighet att hantera villkoren kring detta, sade Johan Danielsson (S) under en pressträff i veckan.  

Abir Al-Sahlani menar att Socialdemokraternas skulle ha röstat emot eller lagt ned sina röster oavsett hur förslaget sett ut.  

– Socialdemokraterna är principiellt emot arbetskraftsinvandring. Det spelar ingen roll vilka säkerhetsåtgärder vi bygger in i en lagstiftning. De för en protektionistisk arbetsmarknadspolitik, det är vad ideologin bygger på. Så oavsett vad vi hade föreslagit för att adressera den oro de har så hade de ändå röstat emot och hittat någonting annat att se spöken i, sade Abir Al-Sahlani.

Miljöpartiets Alice Bah Kuhnke, som varit sin gröna europeiska partigrupps förhandlare i frågan, tillbakavisade Socialdemokraterna ställningstagande genom att betona att förslaget, enligt de, skapar fler lagliga vägar in i EU.

– Lagliga vägar handlar både om att rädda liv och skapa anständighet i EU:s migrationspolitik.

Men det är också ett sätt att se till att Sverige som välfärdsstat kan fortsätta vara det, vi måste ha hit människor, och därför så blir det EU-politik och inte någonting som Sverige kan sköta på egen hand, sade Alice Bah Kuhnke och hänvisade till att EU idag har en gemensam migrationspolitik.   

Sverigedemokraterna röstade också nej till förslaget då det, enligt Charlie Weimers (SD), kommer påverka medlemsländernas lagstadgade rätt att själva bestämma över hur många personer som ska tillåtas arbetskraftsinvandra. 

– Abir Al-Sahlanis betänkande berör migrationspolitik och volymer. Här vill hon att kommissionen ska ta initiativ till en lagstiftning som har direkt påverkan på hur många tredjelandsmedborgare som kommer in i EU och följaktligen i Sverige, sade Charlie Weimers.

Weimers påstående om att förslaget strider mot befintliga EU-regler avvisas dock av  Al-Sahlani. 

– Det står rakt igenom hela texten att kompetensen över hur många, vilken typ [av arbetskraft], och i vilka branscher, är fortsatt en nationell angelägenhet. Hade han bara tagit sig tid att läsa hade han förstått att det han säger är helt felaktigt och saknar grund, sade Abir Al-Sahlani.

Mer fakta

Edith Lindvall
Journalistpraktikant
Skicka epost
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
TCO
annons komm
annons LO
annons
Fackliga Brysselkontoret