Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning
Gästkrönikör Joakim Larsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.

Gästkrönika: Lagstiftade minimilöner är dålig EU-politik

21 juni 2022 | Joakim Larsson

EU varken kompetens eller rätt att lagstifta om löneförhållanden. I stället för att lagstadga minimilöner borde EU främja en lönebildning som bygger på kollektivavtalslösningar. Det är bra för den svenska arbetsmarknadsmodellen och för kommunernas- och regionernas självstyre. Det skriver gästkrönikör Joakim Larsson, ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.

Det måste vara en självklarhet att arbetsmarknadens parter även fortsättningsvis avtalar om villkor och löner i Sverige, oberoende av staten eller EU. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har hela tiden varit starkt kritiska till en lagstiftning på EU-nivå, då det riskerar att kasta omkull hela vår välfungerande arbetsmarknadsmodell, där självständiga arbetsgivarorganisationer och fackförbund avtalar om villkor och löner.

Dessutom har EU varken kompetens eller rätt att lagstifta om löneförhållanden och föreningsrätt – den makten har aldrig överlåtits till EU av medlemsstaterna. Därav välkomnar vi att den svenska regeringen nu har röstat nej till EU:s lagstiftningsförslag om minimilöner.

Osäkert med EU-domstolen

Även om Sverige har påverkat utformningen utav ett undantag så att förslagen inte ska inkräkta på den svenska lagstiftningen går det inte att vara helt trygg med att det ger ett fullgott skydd på lång sikt. Oavsett vad som står i en direktiv- eller lagstiftningstext har EU-domstolen alltid möjlighet och frihet att gå in och tolka direktivet eller lagstiftningen på sitt eget sätt. Vi kan helt enkelt inte vara säkra på hur ett sådant utslag i domstolen skulle landa. Regeringen behöver därmed fortsätta att vara drivande för att direktivet inte ska bli svensk lag.

Lokal lönebildning och självstyre

Den svenska modellen med lönebildning genom kollektivavtal skapar förutsättningar för lokal lönebildning, vilket också ger förutsättningar för lokalt självstyre för kommuner och regioner i dessa frågor. Vi ser att det här är en modell som EU snarare borde ta fasta på. I stället för att lagstadga minimilöner borde EU främja en lönebildning som bygger på kollektivavtalslösningar mellan arbetsmarknadsparter i medlemsstaterna. EU:s beslut om lagstiftade minimilöner är ett exempel på när EU-politik rent ut sagt är dålig. Vi vill inte att EU ska köra över vår väl fungerande svenska modell.

Ordförandeskapets lokala och regionala perspektiv

Nästa vår är det Sveriges tur att ta över ordförandeklubban för EU:s ministerråd under ett halvår. Vi hoppas att Sverige då tar chansen att driva på att det lokala och regionala perspektivet får ett större inflytande i EU. Närhetsprincipen måste värnas när EU fattar övergripande beslut. En sådan hållning hade också gjort det svårt för EU att landa i ett beslut om att lagstifta minimilöner då det inte tar hänsyn till vare sig närhetsprincip eller det lokala och regionala självstyret.

Låt oss aldrig ta demokratin för given. Den behöver diskuteras, skyddas och utvecklas. En viktigt del i det är att värna självstyret i kommunerna och regionerna i Sverige, såväl som i Europa.

Joakim Larsson
Gästkrönikör och ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation

 

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
ANNONS
annons
Fackliga Brysselkontoret