Hoppa till huvudinnehåll
Annons
Hoppa till fördjupning
EU-kommissionärer MArgrethe Vestager och Thierry Breton.

Kommissionen: EU-marknaden måste skyddas mot nya kriser

BRYSSEL 19 september 2022

Coronakrisen visade på brister i EU:s gemensamma marknad. Nu vill EU-kommissionen skydda den inre marknaden inför nya kriser.

I början av coronakrisen 2020 införde en rad medlemsländer exportförbud på vissa varor som skyddsmasker och utrustning för sjukvårdspersonal. Med ett nytt paket, kallat krisinstrumentet, föreslog i dag måndag EU-kommissionen hur detta i framtiden ska undvikas.

– Med krisinstrumentet säkerställer vi bättre samarbete med medlemsländerna, bidrar till att förekomma och begränsa effekterna av en möjlig kris på näringslivet och ekonomin, sade EU:s inremarknadskommissionär Thierry Breton i ett uttalande.

I tre faser

Krismekanismen föreslås aktiveras i tre olika faser av en eventuell kris. I den första – i normalläget – ska kommissionen och medlemsländerna arbeta för att ta fram krisplaner och göra olika typer av krissimuleringar. Medlemsländerna ska tidigt meddela om de ser att tillgången på vissa viktiga varor är i farozonen.

I en andra ”vaksamhetsfas” ska leveranskedjor för strategiskt viktiga varor och tjänster övervakas och strategiska reserver inom dessa områden byggas upp som så behövs.

När en kris väl kommit, den tredje fasen, ska man utfärda en lista över vilka restriktioner på den inre marknaden som medlemsländerna inte får vidta och rekommendationer om hur företag kan säkra tillgången till viktiga varor genom ökad eller omlagd tillverkning och förenklade tillståndsprocesser.

– [Krismekanismens] mål är se till att medlemsländerna bara begränsar den fria rörligheten för varor, tjänster och personer till vad som är absolut nödvändigt för att hantera krisen, sade EU-kommissionär Margrethe Vestager.

Förslagen skickas nu till medlemsländerna och EU-parlamentet för beslut.

Fredrik Haglund
Redaktör, Bryssel
Skicka epost
Fredrik_Haglund
Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar.
Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Annonser
annons LO
annons
annons
Fackliga Brysselkontoret