Hoppa till huvudinnehåll
Hoppa till fördjupning

Debatt: Slutreplik: Tack för tydligheten, Ilan De Basso

14 oktober 2022

Jag anser att det finns ett direkt sambandet mellan EU:s sociala pelare och de EU-initiativ som kommit att hota Sveriges möjligheter att själva besluta om vår arbetsmarknad. Nu står vi inför en liknande situation vad gäller vård- och omsorgsfrågorna. Det är uppenbart att detta går Socialdemokraterna förbi, och att de ännu är oförmögna att se det samband jag beskriver. Det skriver Sara Skyttedal (KD) i slutreplik till Ilan De Basso (S).

Det är välkommet att Europaparlamentariker Ilan De Basso är tydlig med att Socialdemokraternas mål om ”ett mer socialt Europa” innebär att EU ska fortsätta ta över allt fler kompetenser på arbetsmarknads- och välfärdsområdet.

Väljarna har inte varit bortskämda med tydlighet från S, som i Stockholm säger sig värna den svenska modellen, samtidigt som partiet i utskotts- och plenumvoteringar i Bryssel fortsätter efterlysa ny detaljerad EU-lagstiftning om allt från distansarbete till olika aspekter av vården.

Särskilt märkligt har Socialdemokraternas röstbeteende naturligtvis varit kring EU-direktiven om minimilöner och lönetransparens, som just nu utgör de största hoten mot den svenska partsmodellen. Minimilönedirektivet röstade den dåvarande socialdemokratiska regeringen som bekant inledningsvis ja till i rådet. Direktivet om lönetransparens röstade Socialdemokraterna i Bryssel ja till i våras – trots att parterna i arbetsmarknadens EU-råd var tydliga med hotat mot den svenska partsmodellen.

Ilan de Basso skriver att sådan ny EU-lagstiftningen behövs som ett svar på “ett nyliberalt ekonomiskt system”. Svenska löntagare vore nog intresserade av en mer utförlig förklaring om varför den svenska modellen – som förtjänar att kallas välfungerande, men knappast nyliberal – nu lever vidare endast på nåder av EU-domstolen.

Min tre slutsatser

Poängerna i min debattartikel var 1) det direkta sambandet mellan EU:s sociala pelare och de EU-initiativ som sedan pelaren antogs har kommit att hota Sveriges möjligheter att besluta om situationen på vår arbetsmarknad, 2) att vi nu står inför en liknande situation vad gäller vård- och omsorgsfrågorna, och 3) att Sverige därför måste dra i nödbromsen när maktförflyttningen till Bryssel fortgår.

Det är uppenbart att poängerna går Socialdemokraterna förbi, och att S ännu är oförmöget att se det samband jag beskriver. Annars hade Ilan de Basso knappast svarat med exakt de argument som Socialdemokraterna använde när den sociala pelaren, under Stefan Löfvens värdskap, antogs hösten 2017: Pelaren kommer inte att hota den svenska modellen, och den ”borgerliga skrämselpropagandan” beror endast på att Kristdemokraterna saknar socialt patos.

Att svepande anklaga partier som inte vill att Sveriges vård och omsorg ska beslutas i Bryssel i kompromisser med 26 andra länder för ”bristande medkänsla” är möjligen alltjämt ett gångbart argument i den socialdemokratiska partigruppen i Europaparlamentet. Utanför Bryssel torde väljarna vid det här laget dock vara bekanta med vad Socialdemokraternas vurm för den sociala pelaren leder till för praktiska konsekvenser i Sverige.

Kristdemokraterna, som gick till val på ett lagom EU som håller rätt fokus, kommer att fortsätta värna Sveriges möjligheter att besluta om bästa möjliga vård och omsorg utifrån just svenska utgångspunkter och förutsättningar.

Sara Skyttedal (KD)

Europaparlamentariker, vice gruppledare för EPP i utskottet för sysselsättning och sociala frågor (EMPL)

Kommentera gärna nedan. I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s och, med deras kommentarsregler, erbjuder Europaportalen möjligheten för läsare att kommentera publicerat material. Observera att du är juridiskt ansvarig för alla kommentarer skrivna av dig.

Beskriv vad som behöver rättas.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Här kan du tipsa Europaportalen. Tänk på att vara så utförlig som möjligt annars kanske vi inte kan arbeta vidare med uppgifterna. För att vi ska kunna arbeta med ett tips underlättar det om du lämnar en e-postadress eller telefonnummer. Du kan också välja att vara anonym genom att ange en tillfällig e-postadress, exempelvis gmail. Europaportalen kan garantera fullständigt källskydd enligt grundlagen.
CAPTCHA
Den här frågan testar om du är en mänsklig besökare och förhindrar automatiska spaminsändningar. Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret

Missa inget

Europaportalens nyhetsbrev ger dig koll.

Skriv in din epostadress här:

Annonser
Annons från EU-kommissionen
Annons från socialdemokraterna
Fackliga Brysselkontoret